Brak produktów w koszyku
Jabłka w cieście

Mój Karolek to dziecko naleśnikowe. Uwielbia cienkie naleśniki z dżemem, kocha racuchy z jabłkami. I jak się okazało jego dzieciece podniebienie podbiły też jabłka w cieście. Jabłka w cieście to nic innego jak grube plastry jabłka usmażone w cieście naleśnikowym. Myślę, że to świetny sposób na przemycenie niejednemu niejadkowi owoców.
Jabłka w cieście są świetnym porannym śniadaniem, przekąską do szkoły i podwieczorkiem.
- 3 jabłka
- 2 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mleko – ilość do uzyskania pożądanej konsystencji
- cukier puder
- olej do smażenia
- Jajka myjemy, wbijamy do miski.
- Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta, w którym obtoczymy krążki jabłek. Ciasto powinno być gęste. Po zanurzeniu jabłka w cieście, ciasto nie powinno spływać z jabłek.
- Jabłka myjemy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w plastry (ok. 1 cm plastry).
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Pojedynczo każdy krążek jabłuszka zanurzamy w cieście i smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu z obu stron, jabłka odkładamy na ręcznik papierowy.
- Jabłka przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

kathi A.
mniam! uwielbiam <3