Brak produktów w koszyku
Jaglanka czekoladowa
Kasza jaglana to Królowa Kasz. O jej kosmicznych właściwościach mówię tak dużo, że mój Synek wierzy, że działa ona na wszystko – nawet poprawia charakter pisma…
Jaglankę lub owsiankę jemy codziennie. Raz jest to jaglanka z miodem i owocami, raz pudding, innym razem mus jaglano-gruszkowy. Za każdym razem jaglanka smakuje doskonale, ponieważ starannie dobieramy dodatki. Dziś zapraszam po przepis na jaglankę czekoladową, której czekoladowość możemy podkreślić owocami (mogą być mrożone – maliny, wiśnie, porzeczki, żurawina).
Jeśli przygotowana jaglanka jest dla Was zbyt mało słodka, dodajcie do niej miodu.
Jeśli jest zbyt gęsta – dodajcie mleka (roślinnego, krowiego itp).
Smacznego,
A.
- szklanka kaszy jaglanej
- dwie szklanki wody
- laska wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- (ewentualnie kubek roślinnego mleka)
- Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy wodą. Płuczemy ją starannie, osuszamy.
- Kaszę wrzucamy do garnka i lekko prażymy. Kiedy zacznie ładnie pachnieć, zalewamy ją wrzątkiem (dwa kubki) i przykrywamy.
- Kaszę gotujemy ok. 20 - 25 minut (do odparowania wody). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut.
- Następnie do kaszy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i ziarna wydobyte z lasek wanilii wraz z laskami. Mieszamy całość do rozpuszczenia się czekolady.
- Jeśli kasza jaglana z czekoladą jest zbyt gęsta, dodajemy mleko roślinne - małymi porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Deser podajemy w szklankach, miseczkach lub ozdobnych słoikach.
- Jaglankę czekoladową możemy podać z kontrastującymi owocami - malinami, wiśniami, porzeczkami lub żurawiną.
Dodaj komentarz