Brak produktów w koszyku
JAGLANKA Z MLEKIEM MIGDAŁOWYM I ORZECHAMI

Śniadaniowa czy podwieczorkowa jaglanka to temat niezmiernie inspirujący. I skoro mieliśmy już jaglankę z jabłuszkiem i daktylami i jaglankę kokosową z granatem to dziś czas na jaglankę pełną chrupiących orzechów.
Do jej przygotowania użyłam mleka migdałowego. Osłodziłam ją odrobiną miodu. Orzechy dodajcie dowolne – brazylijskie, pekan, laskowe, włoski, migdały. Pamiętajcie jednak, by wcześniej lekko uprażyć je na zupełnie suchej patelni.
- *dla 2 osób
- filiżanka kaszy jaglanej
- łyżka masła
- 2,5 filiżanki mleka migdałowego
- solidna garść orzechów (brazylijskie, pekan, włoskie, laskowe, migdały)
- 3-4 łyżki miodu
- Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy, przelewamy wrzątkiem.
- Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy ją kilka minut.
- Dodajemy mleko migdałowe, łyżkę masła, przykrywamy kasze i gotujemy ją pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie całe mleko.
- Po ugotowaniu dodajemy do kaszy miód.
- Orzechy siekamy (ale nie na bardzo drobne kawałki) i prażymy chwilę na suchej patelni.
- Powinny złapać mocniejszy kolor i być chrupiące. Dodajemy do nich jedną, dwie łyżki miodu.
- Podprażone orzechy dodajemy do jaglanki.
- Całość przed podaniem możemy ponownie polać miodem.

Dodaj komentarz