Jak farbować jajka

 

Dziś pokażę Wam jak pięknie ufarbować jajka na Wielkanoc. Jajka są tak piękne, że najchętniej zostawiłabym je na talerzu na cały rok! :)

Oto co jest potrzebne:

  • białe jajka
  • Czerwona kapusta (1/4)
  • łupinki cebuli (z ok. 6 sztuk)
  • 10 szt korzenia kurkumy
  • 4 buraki
  • ocet
  • opcjonalnie jadalne złoto

Zaczynamy :)

  • jajka gotujemy na twardo , studzimy, odkładamy
  • do 4 różnych garnuszków przekładamy: pokrojoną kapustę, pokrojone buraki, pokrojone korzenie kurkumy, łupinki z cebuli.
  • do każdego garnka dolewamy 3 szklanki wody
  • gotujemy 4 garnuszki na małym ogniu przez 30 minut, wyłączamy gaz, studzimy wszystko
  • do każdego garnuszka dodajemy po 4 łyżki octu, mieszamy
  • wkładamy jajka do kapusty, cebuli, buraka i kurkumy
  • pierwsze jajka wyciągamy po trzech godzinach – odkładamy je delikatnie aby wyschły
  • kolejne jajka wyciągamy po 6-8 godzinach – odkładamy je aby wyschły
  • ostatnie jajka zostawiamy na całą noc i wyciągamy rano

Barwa/odcień zależy od czasu, w jakim będziecie trzymać jajka w garnuszkach. Wraz z upływem czasu jajka będą nabierały bardziej intensywnych kolorów, a sok z kapusty, kurkumy, buraka i cebuli będzie się ścinał, co da marmurkowy wygląd.

Pofarbowane, wysuszone jajka możecie wkładać po kolei do woreczka z łyżeczką jadalnego złota – będą pięknie lśniły :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.