Brak produktów w koszyku
Jak farbować jajka
Dziś pokażę Wam jak pięknie ufarbować jajka na Wielkanoc. Jajka są tak piękne, że najchętniej zostawiłabym je na talerzu na cały rok! :)
Oto co jest potrzebne:
- białe jajka
- Czerwona kapusta (1/4)
- łupinki cebuli (z ok. 6 sztuk)
- 10 szt korzenia kurkumy
- 4 buraki
- ocet
- opcjonalnie jadalne złoto
Zaczynamy :)
- jajka gotujemy na twardo , studzimy, odkładamy
- do 4 różnych garnuszków przekładamy: pokrojoną kapustę, pokrojone buraki, pokrojone korzenie kurkumy, łupinki z cebuli.
- do każdego garnka dolewamy 3 szklanki wody
- gotujemy 4 garnuszki na małym ogniu przez 30 minut, wyłączamy gaz, studzimy wszystko
- do każdego garnuszka dodajemy po 4 łyżki octu, mieszamy
- wkładamy jajka do kapusty, cebuli, buraka i kurkumy
- pierwsze jajka wyciągamy po trzech godzinach – odkładamy je delikatnie aby wyschły
- kolejne jajka wyciągamy po 6-8 godzinach – odkładamy je aby wyschły
- ostatnie jajka zostawiamy na całą noc i wyciągamy rano
Barwa/odcień zależy od czasu, w jakim będziecie trzymać jajka w garnuszkach. Wraz z upływem czasu jajka będą nabierały bardziej intensywnych kolorów, a sok z kapusty, kurkumy, buraka i cebuli będzie się ścinał, co da marmurkowy wygląd.
Pofarbowane, wysuszone jajka możecie wkładać po kolei do woreczka z łyżeczką jadalnego złota – będą pięknie lśniły :)
Lidi
Przepiekne. W przyszlym roku zadnych sztucznych farb. Bardzo przydatne te informacje o dlugosci farbowania i o tym, ze im dluzej, tym bardziej marmurkowe. Jak ktos trzyma za krotko, przez co moze niebyc efektu, to moglby sie zniechecic. Wiem cos o tym, bo farbowalam w tym roku w herbatce z hibiskusa, ale w jednym kroku z gotowaniem i to mysle, nie jest takie skuteczne jak moczenie po ugotowaniu. Jajka byly oklejone (na wode) posiekanymi obierkami z cebuli czerwonej, zoltej i bialej. Wyszly tez ladnie, szczegolnie nablyszczone odrobina oleju. Pozdrawiam serdecznie