Jak marynować śledzie

Śledzie od Naturalnie Bałtyckie to naturalne dobro. Można z nimi zrobić wszystko. Można je usmażyć i zrobić po kaszubsku, można z nich wyczarować wiele pyszności, co udowadniają moje koleżanki blogerki (całusy!) :)

Przepisów na śledzie jest mnóstwo, szczególnie tych świątecznych. Na moim świątecznym stole goszczą śledzie w oleju lnianym z cebulką, w śmietanie z jabłuszkiem. Uwielbiam śledzie w musztardzie i te pachnące grzanym winem :)

Śledzie jem nawet w wakacje kiedy lato w pełni – wtedy najbardziej kocham białą chrupiąca bułkę przesmarowaną masłem z sałatą, białą cebulę i płatem marynowanego śledzia. Takie kanapki jem w Świnoujściu :)

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na śledzia marynowanego. Aby zamarynować śledzia zasolonego, należy wcześniej namoczyć go w mleku lub wodzie. 

 

Oto przepis, smacznego! :)

 

ŚLEDZIE MARYNOWANE:

5 płatów śledziowych (słonych)

1,5 szklanki wody

1 szklanka octu

3/4 szklanki cukru

2 liście laurowe

3 goździki

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki gorczycy

2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach

1 czerwona cebula

 

PRZYGOTOWANIE:

Wcześniej zasolone filety śledziowe moczymy w mleku lub wodzie. Po kilku godzinach obieramy śledzie ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy zalewę – w garnuszku mieszamy ze sobą wodę, ocet i cukier. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Zalewę studzimy.

W naczyniu układamy kawałki śledzi i cebulkę pokrojoną w plastry – robimy to naprzemiennie.

Tak przygotowane śledzie zalewamy ostudzonym płynem.

Śledzie przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.