Brak produktów w koszyku
Jak marynować śledzie
Śledzie od Naturalnie Bałtyckie to naturalne dobro. Można z nimi zrobić wszystko. Można je usmażyć i zrobić po kaszubsku, można z nich wyczarować wiele pyszności, co udowadniają moje koleżanki blogerki (całusy!) :)
Przepisów na śledzie jest mnóstwo, szczególnie tych świątecznych. Na moim świątecznym stole goszczą śledzie w oleju lnianym z cebulką, w śmietanie z jabłuszkiem. Uwielbiam śledzie w musztardzie i te pachnące grzanym winem :)
Śledzie jem nawet w wakacje kiedy lato w pełni – wtedy najbardziej kocham białą chrupiąca bułkę przesmarowaną masłem z sałatą, białą cebulę i płatem marynowanego śledzia. Takie kanapki jem w Świnoujściu :)
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na śledzia marynowanego. Aby zamarynować śledzia zasolonego, należy wcześniej namoczyć go w mleku lub wodzie.
Oto przepis, smacznego! :)
ŚLEDZIE MARYNOWANE:
5 płatów śledziowych (słonych)
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 liście laurowe
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki gorczycy
2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
1 czerwona cebula
PRZYGOTOWANIE:
Wcześniej zasolone filety śledziowe moczymy w mleku lub wodzie. Po kilku godzinach obieramy śledzie ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy zalewę – w garnuszku mieszamy ze sobą wodę, ocet i cukier. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Zalewę studzimy.
W naczyniu układamy kawałki śledzi i cebulkę pokrojoną w plastry – robimy to naprzemiennie.
Tak przygotowane śledzie zalewamy ostudzonym płynem.
Śledzie przechowujemy w lodówce.
Dodaj komentarz