Brak produktów w koszyku
Jak smakuje zapach
Jak smakuje zapach?
Ja już wiem. Smakując kwiaty nalazłam odpowiedź na to pytanie.
Jadalne kwiaty są idealnie piękne, uroczo zwiewne, czarują wyglądem, zachwycają smakiem.
Znanych jest ok. 80 gatunków kwiatów jadalnych. Miło je jeść. Dodają uroku nie jednej potrawie. Należy jednak pamiętać, że powinny pochodzić z pewnego, czystego źródła. Wykluczamy zakup w kwiaciarniach czy sklepach ogrodniczych. Najlepiej kwiaty jadalne kupić w sklepie ekologicznym lub gospodarstwie, które w takiej hodowli się specjalizuje. Ja swoje kwiaty dostaję od Pogromców Meatów – są z najlepszego źródła, od Andrzeja Kmity.
Kwiaty można przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań. Mogą czarować lód, który dodamy do Prosecco. Jadalne kwiaty mogą być w końcu składnikiem konfitur czy nalewek.
Kwiaty możemy smażyć w cieście naleśnikowym. Możemy je nadziewać, możemy zapiekać. A oto kilka z nich, które zachwyciły mnie smakiem, wyglądem i zapachem.
Dzika Róża – dziko rosnąca, na czystych terenach jest najlepsza. Jej smak i zapach jest niebiański. Piłatkami róż możecie obsypać sałatkę czy deser. Z płatków możecie też przyrządzić konfiturę, a z pąków nalewkę czy wino.
Stokrotka – mała i urocza o lekko miętowym smaku. Świetnie wygląda i smakuje w sałatkach. Idealnie komponuje się z serami, twarogami.
Bratki – stanowią wspaniałe połączenie z sałatami, są obłędną ozdobą wypieków. Mają świeży smak.
Nasturcja – można jeść jej kwiaty i liście. Ma wspaniały kolor i zdecydowany smak, a jej liście są pikantne, ostre, podobnie do rzodkiewki.
Idealnie pomarańczowa nasturcja świetnie odnajdzie się w towarzystwie złotego szafranu. To połączenie podbije Wasze serca, gdy przygotujecie quiche z szafranem i kwiatami nasturcji.
Liście nasturcji są zdecydowane w smaku, ostre. Wspaniale komponują się z sałatą i pomidorami. Smak zrównoważy miodowy sos. Spróbujcie koniecznie.
A Wy wpadniecie jak śliwka w kompot kiedy przygotujecie bananowe muffiny z bratkami. Wyglądają przeuroczo, smakują idealnie, to połączenie, które Was zachwyci.
Do dzieła więc. Kwiatujmy się, smakujmy, czujmy – wszystkimi kubkami smakowymi, węchem, smakiem, całym ciałem, duszą i sercem.
Oprócz róż, stokrotek, bratków czy nasturcji, w kuchni śmiało możecie wykorzystać:
*kwiaty mięty, nagietka, pelargonię, storczyki, kwiaty szałwii, dalię, aksamitkę, dziki bez, czarnuszkę, amarantus, kwiaty bazylii, begonię, begamotkę, chryzantemę, groszek, goździki, lawendę, kwiaty czosnku czy też lwią paszczę.
Pamiętajmy jednak jak arcy ważne jest pochodzenie kwiatów.
I skoro jesteśmy tym co jemy, to zgoda. Chcę jeść kwiaty. Już zawsze.
A.
Dodaj komentarz