Brak produktów w koszyku
Jak upiec bezę
Postanowiłam w całość zebrać wszystkie rady i wskazówki dotyczące pieczenia bez, bezików czy też tortów bezowych. Bez upiekłam na pewno więcej niż 100! Piekę je z największą radością, piekę je nałogowo. Kombinuję z kształtami, kolorami i smakami. I naprawdę, uwierzcie proszę. Beza to nic trudnego :) Najbardziej podstawowy przepis na bezę dostałam wiele lat temu od Ani Rodecki i od tego przepisu wszystko się zaczęło.
Kochani, wkładam wiele pracy w przygotowywanie przepisów i piękne fotografie – to wszystko dla Was. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli odwiedzicie mój sklep – Sama Słodycz. Sama Słodycz to moje słodkie miejsce, w którym dzielę się z Wami moimi e-bookami, książkami, ale nie tylko. Sama Słodycz to autorskie projekty super kiecek czy toreb. Zapraszam Was! <klik>
A tymczasem częstujcie się najbardziej popularnym i sprawdzonym przepisem na bezę :)
Zapamiętajcie więc takie proporcje:
• 10 białek
• 440 g cukru
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżka octu
Nie ma lepszego przepisu. Koniec i kropka.
[smartslider3 slider=3]
A teraz po kolei:
• Nie ma znaczenia temperatura jajek. Mogą być wyjęte prosto z lodówki, mogą być w temperaturze pokojowej.
• Jajka myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
• Bardzo starannie oddzielam białka od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka. Białka przekładam do miski, żółtka mrożę (na ajerkoniak).
• Białka ubijam mikserem w metalowej misce. Zaczynam od niewielkich obrotów, a kiedy zaczną się pienić, zaczynam dodawać cukier (np. po 1 łyżce).
• Cukier dodaję małymi partiami, cały czas ubijając białka, zwiększam obroty na max.
• Pianę z 10 białek ubijam ok. 15-20 minut. Na koniec ubijania dodaję łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
• Piana powinna być sztywna i lśniąca.
• Z dziesięciu białek przygotujecie naprawdę dużą bezę lub piętrowy tort bezowy (na ok 12-15 osób).
• Zasady pieczenia, a właściwie suszenia bezy są jasne: jeśli białko rozłożymy na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik (termoobieg) do 120 stopni.
• Do takiej temperatury wkładamy obie blachy i zostawiamy bezy na 30 minut.
• Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez dwie godziny.
• Po 2,5 godzinach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskamy efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku.
• Jeśli kochacie bezę mordoklejkę, po 2,5 godzinach wyłączcie piekarnik i od razu wyjmijcie bezę. Może opaść, jest takie ryzyko, ale powinna być też mordoklejkowa, gdyż ciepły cukier zostanie od razu potraktowany „chłodem” temperatury pokojowej.
• Przygotowując bezę piętrową, wyłóżcie dwie blaszki papierem do pieczenia, a następnie narysujcie okręgi różnej wielkości – od największego do najmniejszego (np. 5 okręgów). Nałóżcie białko (na wysokość ok. 3 cm).
• Jeśli chcecie upiec kolorową bezę, pokolorujcie białko barwnikiem. Wystarczy dodać barwnik pod koniec ubijania białka (1, 2 łyżeczki – w zależności od tego jaki odcień chcecie uzyskać).
• Bezę przekładamy ubitą na sztywno kremówką połączoną z mascarpone i cukrem pudrem.
• Do masy możemy dodać alkohol, konfiturę, sos owocowy, orzechy, migdały czy cząstki cukierków, owoców itp itd.
• Krojenie piętrowej bezy jest bardzo proste – góra ląduje u tego, kto najbardziej na nią zasłużył. Kolejne piętro kroimy na pół, przekładamy na talerze. Następne piętro kroimy na 4, rozdajemy. Ostatnie piętra kroimy jak tort. Każde piętro jest ruchome :)
Nie bójcie się bez, są kapryśne, ale i kochane.
Więcej niesamowitych pomysłów na bezy i ich pięknych fotografii znajdziecie w moim ebooku, w którym zebrałam wszystkie rady dotyczące ich pieczenia. Umieściłam tam przepisy nie tylko na Wielkanoc. To przepisy na torty bezowe, Pavlovą czy małe bezy. Są też pyszne i sprawdzone kremy.
Ebook jest dostępny w cenie 19,99 zł lub 24,99 zł (wliczone 5 zł wsparcia dla Instytutu Matki i Dziecka)
Kliknij tutaj, by pobrać ebooka Odczaruj Gary
Ze szczerego serca dzielę się z Wami tajnikami pieczenia bezy. Krok po kroku wyjaśniam co i jak zrobić. Z tymi radami beza już zawsze wyjdzie krucha i pyszna. <3
Dziękuję wszystkim, którzy pobrali ebooka! :) W kwietniu przekazaliśmy 770 zł ze sprzedaży specjalnego wydania ebooka Instytutowi Matki i Dziecka <3
Podsumowując:
- zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek
- białka ubijamy w metalowej misce
- drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
- na 1 białko przypada ok 44 g cukru
- z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
- pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
- mąka pomoże utrzymać „skorupkę” bezy
- ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
- bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
- polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
- bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
- bezę warto przełożyć kremem na świeżo
- beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)
Do ubijania białek na bezy używam miksera Kitchen Aid. Mam też mikser Electrolux, czasami ubijam białka zwykłym mikserem ręcznym. Niestety nie polecam Termomixa. To urządzenie jest cudowne do wszystkiego (mam, używam, kocham), ale białka ubija fatalnie. Nie róbcie bezy z pomocą Termo, błagam :)
Kliknij tutaj, by pobrać ebooka Odczaruj Gary
Dziękuję! <3
Lucy
Cudowne zdjęcia!! Sama od kiedy pierwszy raz posmakowałam tortu bezowego (a było to zaledwie 5lat temu) uwazam, ze nie ma lepszego łakocia!!! Samodzielnie piekę – szczęśliwie się udaje ;) ale to co oglądam na takich właśnie jak załączone foto …. Pozazdrościć :)