Brak produktów w koszyku
Jak zrobić krem z dyni
Dynia czaruje – i kształtem i kolorem skórki. Jest chyba najbardziej jesiennym warzywem. Piekę ją, smażę, przerabiam na kluski. Warunek naszej miłości jest jeden – musi być konkretna w smaku. Szczerze nie cierpię nijakich dań z dynią, a zupy dyniowej na słodko nie jestem w stanie znieść. Dlatego każde moje danie z dynią jest konkretne.
W poprzedni weekend przygotowałam dla Was energetyczne smoothie. Do przygotowania zdrowych dań zachęciła mnie Szkoła na Widelcu i blender Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A , który Szkoła podrzuciła mi do Studia. I powiem szczerze – blender jest kapitalny. Miksuje próżniowo pyszne koktajle i jak się okazuje, w drugim – szklanym kielichu można przygotować super zupę. A sprawa jest prosta (zerknijcie na instagram) – wystarczy wrzucić składniki zupy, zalać wszystko dobrym bulionem i wybrać odpowiedni program. Blender całość podgrzewa, gotuje i miksuje próżniowo – tym samym zachowuje wszystkie składniki odżywcze. A robi to w mig. Lubię i konkretny smak zupy dyniowej i konkretny sprzęt, o którym mogę na 30 minut zapomnieć, wrócić do pracy, a potem zjeść przygotowane w nim danie.
W ten weekend zerknijcie więc koniecznie do warzywniaków po dynię i do Tefala po ten sprzęt. Jeśli szukacie blendera, to ja Wam ten konkretnie, dyniowo, jesiennie polecam :)
Składniki:
0,5 kg obranej i pokrojonej na kawałki dyni
1 cm obranego imbiru
1 obrany ząbek czosnku
150 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu
sól, pieprz
pestki dyni
Przygotowanie:
W szklanym blenderze kielicha umieszczamy pokrojoną kostkę dynię. Dodajemy imbir oraz czosnek.
Dolewamy mleko kokosowe oraz bulion.
Zamykamy pokrywę kielicha, wybieramy program „zupy”.
Zupa krem robi się w blenderze :)
Gotową zupę przelewamy na talerze, doprawiamy pestkami dyni, solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz