Jak zrobić krem z dyni

Dynia czaruje – i kształtem i kolorem skórki. Jest chyba najbardziej jesiennym warzywem. Piekę ją, smażę, przerabiam na kluski. Warunek naszej miłości jest jeden – musi być konkretna w smaku. Szczerze nie cierpię nijakich dań z dynią, a zupy dyniowej na słodko nie jestem w stanie znieść. Dlatego każde moje danie  z dynią jest konkretne.

W poprzedni weekend przygotowałam dla Was energetyczne smoothie. Do przygotowania zdrowych dań zachęciła mnie Szkoła na Widelcu i blender Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A , który Szkoła podrzuciła mi do Studia. I powiem szczerze – blender jest kapitalny. Miksuje próżniowo pyszne koktajle i jak się okazuje, w drugim – szklanym kielichu można przygotować super zupę. A sprawa jest prosta (zerknijcie na instagram) – wystarczy wrzucić składniki zupy, zalać wszystko dobrym bulionem i wybrać odpowiedni program. Blender całość podgrzewa, gotuje i miksuje próżniowo – tym samym zachowuje wszystkie składniki odżywcze. A robi to w mig. Lubię i konkretny smak zupy dyniowej i konkretny sprzęt, o którym mogę na 30 minut zapomnieć, wrócić do pracy, a potem zjeść przygotowane  w nim danie.

W ten weekend zerknijcie więc koniecznie do warzywniaków po dynię i do Tefala po ten sprzęt. Jeśli szukacie blendera, to ja Wam ten konkretnie, dyniowo, jesiennie polecam :)

 

Składniki:

 

0,5 kg obranej i pokrojonej na kawałki dyni

1 cm obranego imbiru

1 obrany ząbek czosnku

150 ml mleka kokosowego

100 ml bulionu

 

sól, pieprz

pestki dyni

 

Przygotowanie:

 

W szklanym blenderze kielicha umieszczamy pokrojoną kostkę dynię. Dodajemy imbir oraz czosnek.

Dolewamy mleko kokosowe oraz bulion.

Zamykamy pokrywę kielicha, wybieramy program „zupy”.

Zupa krem robi się w blenderze :)

 

Gotową zupę przelewamy na talerze, doprawiamy pestkami dyni, solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.