Ten zjawiskowo wyglądający ptyś to takie małe dzieło sztuki. Zawsze chciałam zrobić takie ptysie, ale kompletnie nie wiedziałam jak się za nie zabrać. I choć ciasto parzone mi nie straszne to jednak ta popękana, chrupiąca góra lekko mnie przerażała. Okazało się jednak, że góra to kruszonka – ale nie taka zwykła. To kruszonka rozwałkowana na płasko i w kształcie koła zamrożona. Zamrożona, okrągłą kruszonka przytrzymuje swoim ciężarem ciasto parzone, a pod wpływem temperkturypęka i nadaje ciastku piękny kształt.
Uwierzcie mi proszę, ciasto parzone, ptyś z kruszonką jest tak samo prosty jak beza – wystarczy jedynie przestrzegać kilku zasad.
Przepiękny rozdział, cały o ptysiach z kruszonką napisałam w mojej książce – Sama Słodycz. W drugiej książce – Słodkie Co nie Co znajdziecie prze[osy i na ptysie i ptysie z wiśniami i z czekolada i jagodami. Zapraszam do zakupu moich książek, a tymczasem dzielę się z Wami tutaj super przepisem na Choux au Craquelin czyli ptysia z kruszonką.
Jest to przepis podstawowy. Ptysia nadziać możecie dosłownie czym chcecie. Może to być ubita śmietanka i wciśnięte całe maliny, może być krem czekoladowy. Niech wyobraźnia i pora roku podpowie Wam co w tym ptysiu najlepiej skryć :)
PTYŚ Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS PODSTAWOWY
CHOUX AU CRAQUELIN
Ptysie z kruszonką
*na 20 ptysiów
Ciasto parzone:
125ml wody
125ml mleka
125g masła
150g mąki
4 jaja
Szczypta soli
Kruszonka:
80 g masła
100 g mąki
100 g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy 3 cm. Kółka układamy na blaszce (lub w pojemniku) wyłożonym folią i mrozimy.
Wodę, mleko i masło łączymy w garnku i podgrzewamy aż zacznie delikatnie bulgotać. Zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy mąkę i energicznie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość. Ponownie stawiamy garnek na małym gazie i dalej solidnie mieszamy łyżką ciasto przez ok półtorej minuty do dwóch. Przekładamy ciasto do misy miksera i czekamy około 20 minut aż przestygnie. Kiedy ciasto przestygnie uruchamiamy mikser, wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy ciasto. Idealnie gładkie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na papierze do pieczenia rysujemy 20 kołek o średnicy ok 2 cm, a następnie papier odwracamy.
Z rękawa cukierniczego zdecydowanym ruchem wyciskamy porcje ciasta na naszkicowanych kółeczkach.
Na każdą porcję ciasta nakładamy wcześniej zamrożoną kruszonkę.
Tak przygotowaną blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy ptysie przez ok. 30-35 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 10 minut, następnie wyciągamy je na kratkę i w każdym z nich robimy od spodu małą dziurkę np. wykałaczką.
Ostudzone ptysie są gotowe do nadziania.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Ptysie wyciskamy z rękawa cukiernicze celując w środek narysowanego koła.
FILM – jak zrobić ptysie: https://www.instagram.com/p/Css1YQAonz4/