Jak zrobić ptysia z kruszonką – CHOUX AU CRAQUELIN

Ten zjawiskowo wyglądający ptyś to takie małe dzieło sztuki. Zawsze chciałam zrobić takie ptysie, ale kompletnie nie wiedziałam jak się za nie zabrać. I choć ciasto parzone mi nie straszne to jednak ta popękana, chrupiąca góra lekko mnie przerażała. Okazało się jednak, że góra to kruszonka – ale nie taka zwykła. To kruszonka rozwałkowana na płasko i w kształcie koła zamrożona. Zamrożona, okrągłą kruszonka przytrzymuje swoim ciężarem ciasto parzone, a pod wpływem temperkturypęka i nadaje ciastku piękny kształt.

Uwierzcie mi proszę, ciasto parzone, ptyś z kruszonką jest tak samo prosty jak beza – wystarczy jedynie przestrzegać kilku zasad.

Przepiękny rozdział, cały o ptysiach z kruszonką napisałam w mojej książce – Sama Słodycz. W drugiej książce – Słodkie Co nie Co znajdziecie prze[osy i na ptysie i ptysie z wiśniami i z czekolada i jagodami. Zapraszam do zakupu moich książek, a tymczasem dzielę się z Wami tutaj super przepisem na Choux au Craquelin czyli ptysia z kruszonką.

Jest to przepis podstawowy. Ptysia nadziać możecie dosłownie czym chcecie. Może to być ubita śmietanka i wciśnięte całe maliny, może być krem czekoladowy. Niech wyobraźnia i pora roku podpowie Wam co w tym ptysiu najlepiej skryć :)

 

 

PTYŚ Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS PODSTAWOWY

CHOUX AU CRAQUELIN

Ptysie z kruszonką

*na 20 ptysiów

 

Ciasto parzone:

 

125ml wody

125ml mleka

125g masła 

150g mąki

4 jaja

Szczypta soli

 

Kruszonka:

80 g masła

100 g mąki

100 g cukru

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy 3 cm. Kółka układamy na blaszce (lub w pojemniku) wyłożonym folią i mrozimy.

Wodę, mleko i masło łączymy w garnku i podgrzewamy aż zacznie delikatnie bulgotać. Zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy mąkę i energicznie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość. Ponownie stawiamy garnek na małym gazie i dalej solidnie mieszamy łyżką ciasto przez ok półtorej minuty do dwóch. Przekładamy ciasto do misy miksera i czekamy około 20 minut aż przestygnie. Kiedy ciasto przestygnie uruchamiamy mikser, wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy ciasto. Idealnie gładkie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. 

Na papierze do pieczenia rysujemy 20 kołek o średnicy ok 2 cm, a następnie papier odwracamy. 

Z rękawa cukierniczego zdecydowanym ruchem wyciskamy porcje ciasta na naszkicowanych kółeczkach. 

Na każdą porcję ciasta nakładamy wcześniej zamrożoną kruszonkę.

Tak przygotowaną blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy ptysie przez ok. 30-35 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 10 minut, następnie wyciągamy je na kratkę i w każdym z nich robimy od spodu małą dziurkę np. wykałaczką. 

Ostudzone ptysie są gotowe do nadziania.

Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. 

Ptysie wyciskamy z rękawa cukiernicze celując w środek narysowanego koła.

 

FILM – jak zrobić ptysie: https://www.instagram.com/p/Css1YQAonz4/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.