Brak produktów w koszyku
Kakao z kurkumą
Przywędrowała do mnie w zaplątanym na supeł woreczku i szczelnie zamkniętym słoiku – niczym najprawdziwszy skarb. Tak też właśnie ją traktuję, bo jest dla mnie cenniejsza niż złoto.
Kurkumę, bo o niej mowa, przywieźli dla mnie prosto z Maroka Ewelina i Maciek. A kiedy usłyszałam, że została starta tuż przed kupieniem, oszalałam ze szczęścia.
Bezwiednie dodawałam ją do ryżu, curry, zup czy soczewicy. Teraz już z większą starannością i największym szacunkiem dodaję ją do herbaty czy kawy. Wraz ze szczyptą cynamonu obezwładnia zapachem.
Kurkuma – inaczej Ostryż Długi czy też szafran indyjski to żółty korzeń, który ma ogromne właściwości lecznicze, a najwięcej o niej przeczytacie TU.
Również na stronie Sekrety Zdrowia znalazłam przepis na kakao z kurkumą, który wydał się idealny na tę porę roku i z największą przyjemnością dzielę się nim z Wami.
- szklanka mleka roślinnego
- płaska łyżeczka kurkumy
- łyżka najlepszej jakości gorzkiego kakao
- 3 plastry imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
- miód/syrop z agawy - do smaku
- Mleko podgrzewamy, dodajemy imbir, kurkumę, pieprz i kakao, mieszamy.
- Całosć podgrzewamy na małym ogniu ok 5 minut.
- Po tym czasie kakao przelewamy do kubka (imbir możemy wyjąć).
- Napój ewentualnie dosładzamy do smaku.
Z miłości do...
Wypróbuję z przyjemnością :)