21.11 to Światowy Dzień Rybołóstwa. Dzień ten został ustanowiony, aby uświadomić wszystkim jak bardzo ważne są zasady zrównoważonego rybołóstwa.
Zrównoważone rybołówstwo, czyli jakie?
Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym morskim zwierzętom.
Coraz częściej jako świadomi konsumenci oczekujemy potwierdzenia, że ryby, które kupujemy, pochodzą z łowisk na Bałtyku prowadzonych z zachowaniem równowagi środowiska morskiego.
Czym są zrównoważone połowy
Wywierają zminimalizowany wpływ na zwierzęta i ekosystem morski. Prowadzone są odpowiedzialnie, zgodnie z obowiązującym prawem. Armatorzy muszą adaptować się do warunków środowiskowych ulegających ciągłym zmianom i utrzymywać połowy na poziomie zapewniającym ciągłość populacji danego gatunku.
Zrównoważone rybołówstwo ma wpływ na przyszłość środowiska naturalnego, naszą i naszych dzieci. Warto wspierać te firmy, które stosują odpowiedzialne zasady połowów i dbają o równowagę przyrody.
Zrównoważone połowy nie zawsze oznaczają łowienie mniejszej ilości ryb. Chodzi tu o poławianie ryb na dopuszczalnym poziomie (tzw. maksymalne podtrzymywalne połowy, MSY – z ang. Maximum sustainable yield), przy respektowaniu doradztwa naukowego
oraz jednoczesnym oszczędzaniu stad, które są w gorszej kondycji. Istotne jest również stosowanie technik i selektywnych narzędzi połowowych, które zapewniają długoterminową ochronę cennych zasobów ryb oraz innych elementów bałtyckiego ekosystemu.
Dziś na warsztat biorę szprota :)
Szprot to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Zapraszam po przepis na najprostszego szprota :)
#NaturalnieBałtyckie
KANAPKA ZE SMAŻONYMI SZPROTKAMI
dla 2 osób
2 kromki chleba
1 serek chrzanowy
pół awokado
2 jajka
koperek
6 szprotek
oliwa z oliwek
sól
koperek
cytryna
musztarda
PRZYGOTOWANIE:
Szprotki oczyszczamy (ucinamy im głowę, czyścimy wnętrze), osuszamy.
Szprotki smażymy na patelni na oliwie oprószone solą (dosłownie po minucie z każdej strony).
Kromki chleba grillujemy.
Jajka gotujemy na półtwardo.
Chrupiący chleb smarujemy solidnie serkiem chrzanowym.
Dodajemy awokado pokrojone w plastry, usmażone szprotki.
Dodajemy jajo, musztardę, koperek.
Całość oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.