Brak produktów w koszyku
Karkówka z pieczonym bakłażanem
Grillowana karkówka z pieczonym bakłażanem, sosem tahini, prażonymi orzechami włoskimi i pietruszką to obiad pyszny i prosty.
Wystarczy bowiem dzień wcześniej zamarynować mięso. Kolejne czynności to pieczenie bakłażana, przygotowanie sosu i grillowanie mięsa.
Z całością damy radę w 30 minut. Wystarczy tylko dobrze się zorganizować :)
GRILLOWANA KARKÓWKA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM, SOSEM TAHINI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
2014-09-08 11:05:31
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
- *dla dwóch osób
- mięso: dwa kawałki karkówki (po ok. 100-150 g)
- dwa ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka ostrej papryki
- świeżo mielony pieprz
- *opcjonalnie - dodatkowo sól
- 1 bakłażan
- łyżeczka soli morskiej
- oliwa z oliwek (do skropienia bakłażana)
- sos: 200 g jogurtu greckiego
- łyżka tahini (pasty sezamowej)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- dodatkowo: garść orzechów włoskich
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i umieszczamy w misce.
- Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek, papryką, sosem sojowym, pieprzem - dokładnie nacieramy mięso.
- Mięso chowamy do lodówki na całą noc (na pewno na kilka godzin). Wyjmujemy 30 min przed grillowaniem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Bakłażana myjemy i kroimy na ok. 1 cm paski - wzdłuż.
- Bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy go solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 20 minut. Powinien być miękki.
- Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z tahini, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos wstawiamy do lodówki.
- Na patelni prażymy orzechy włoskie.
- Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Grillowaną karkówkę podajemy z pieczonym bakłażanem.
- Na bakłażana nakładamy sos z jogurtu i tahini.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy prażonymi orzechami oraz natką pietruszki.
Uwagi
- Jeśli marynata do mięsa wydaje się zbyt mało słona, oprócz sosu sojowego dodajemy sól.
- Mięso powinno leżeć w marynacie kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Miss Berry
Mniam. Nie pogardziłabym takim pysznym kawałkiem mięska :)