Brak produktów w koszyku
Kasza jaglana z miodowymi marchewkami i czarnuszką
Potraktowane masłem marchewki podkręcimy tym razem odrobiną miodu. Będą lekko chrupiące i słodkie. Czarnuszka doda im charakteru.
Tak przygotowane marchewki pokrojone w dowolne kawałki świetnie odnajdą się z kaszą jaglaną, do której po ugotowaniu dodajemy szczyptę kuminu.
Przed podaniem marchewkową jaglankę skrapiamy ulubionym olejem (lniany lub oliwa z oliwek) i dodajemy garść kolendry (lub pietruszki).
Kaszę jaglaną z miodowymi marchewkami i czarnuszką możecie spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
- *4 porcje
- kubek kaszy jaglanej
- 2,5 kubka wody
- łyżka masła
- łyżeczka soli
- szczypta kuminu
- 12-15 marchewek (np. kolorowych)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki miodu
- sól (użyłam różowej, może być morska)
- łyżeczka czarnuszki
- garść świeżej kolendry
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
- Kaszę przesypujemy na sitko, przelewamy ją wrzątkiem, przekładamy do garnka.
- Kasze chwilę prażymy w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą, dodajemy sól, masło, przykrywamy i zostawiamy do wchłonięcia wody (15-20 minut).
- Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy do niej szczyptę kuminu, całość mieszamy i zostawiamy w garnuszku pod przykryciem.
- Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w dowolne kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, wrzucamy marchewki.
- Podsmażamy je kilka minut, dodajemy miód.
- Karmelizujemy marchewki na patelni mieszając je co jakiś czas przez ok. 20-30 minut. Marchewki ładnie się zrumienią, powinny być al dente.
- Na koniec posypujemy marchewki czarnuszką.
- Na patelnię z marchewkami dodajemy pożądaną porcję kaszy jaglanej i mieszamy całość.
- Kasza pokryje się marchewkowymi smakami - masłem, oliwą, czarnuszką.
- Na talerzu kaszę z marchewką posypujemy świeżą kolendrą, skrapiamy kilkoma kroplami dobrej oliwy.
Dodaj komentarz