Kasza jaglana z miodowymi marchewkami i czarnuszką

KASZA-JAGLANA-Z-MARCHEWKAMI

Potraktowane masłem marchewki podkręcimy tym razem odrobiną miodu. Będą lekko chrupiące i słodkie. Czarnuszka doda im charakteru.

Tak przygotowane marchewki pokrojone w dowolne kawałki świetnie odnajdą się z kaszą jaglaną, do której po ugotowaniu dodajemy szczyptę kuminu.

Przed podaniem marchewkową jaglankę skrapiamy ulubionym olejem (lniany lub oliwa z oliwek) i dodajemy garść kolendry (lub pietruszki).

Kaszę jaglaną z miodowymi marchewkami i czarnuszką możecie spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

KASZA JAGLANA Z MIODOWĄ MARCHEWKĄ I CZARNUSZKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
SKŁADNIKI
  1. *4 porcje
  2. kubek kaszy jaglanej
  3. 2,5 kubka wody
  4. łyżka masła
  5. łyżeczka soli
  6. szczypta kuminu
  7. 12-15 marchewek (np. kolorowych)
  8. dwie łyżki oliwy z oliwek
  9. dwie łyżki masła
  10. dwie łyżki miodu
  11. sól (użyłam różowej, może być morska)
  12. łyżeczka czarnuszki
  13. garść świeżej kolendry
  14. sok z połowy cytryny
  15. dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę przesypujemy na sitko, przelewamy ją wrzątkiem, przekładamy do garnka.
  2. Kasze chwilę prażymy w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą, dodajemy sól, masło, przykrywamy i zostawiamy do wchłonięcia wody (15-20 minut).
  3. Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy do niej szczyptę kuminu, całość mieszamy i zostawiamy w garnuszku pod przykryciem.
  4. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w dowolne kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, wrzucamy marchewki.
  6. Podsmażamy je kilka minut, dodajemy miód.
  7. Karmelizujemy marchewki na patelni mieszając je co jakiś czas przez ok. 20-30 minut. Marchewki ładnie się zrumienią, powinny być al dente.
  8. Na koniec posypujemy marchewki czarnuszką.
  9. Na patelnię z marchewkami dodajemy pożądaną porcję kaszy jaglanej i mieszamy całość.
  10. Kasza pokryje się marchewkowymi smakami - masłem, oliwą, czarnuszką.
  11. Na talerzu kaszę z marchewką posypujemy świeżą kolendrą, skrapiamy kilkoma kroplami dobrej oliwy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
KASZA-Z-MARCHEWKĄ

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.