Brak produktów w koszyku
Kasza jaglana z pieczonymi burakami i topinamburem
To jeden z tych przepisów, do którego wracam z największą przyjemnością. Można go modyfikować dowolnie. Kasza może być jęczmienna, może być jaglana, może być nawet gryczana – najlepiej nie palona.
Pieczone buraki pachnące oliwą i ziołami, skropione balsamico to cud. Są esencjonalne i pyszne. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier.
Dodatki do kaszy i buraków mogą być przeróżne. Z burakami możecie upiec pietruszkę, pasternak, jarmuż, topinambur – cokolwiek dosteniecie na bazarku, na cokolwiek macie ochotę. Kasza z pieczonymi burakami wspaniale smakuje z kozim serem czy fetą. Zwieńczeniem całości są uprażone orzechy – włoskie lub laskowe.
Przepis przygotowałam dla lutowego Magazynu SMAQ. Pobierajcie! :)
- kubek kaszy - jaglanej lub jęczmiennej, dowolnej + dwa kubki wrzątku
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 5-6 niewielkich buraków
- 3 małe korzenie topinamburu
- 1 korzeń skorzonery (opcjonalnie)
- cytryna
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
- łyżka posiekanego rozmarynu
- łyżka/dwie posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól, ew. pieprz
- solidna garść obranych orzechów włoskich lub laskowych
- ser kozi lub feta
- 3 liście jarmużu
- Buraki, topinambur i skorzonerę (opcjonalnie - jeśli nie uda Wam się kupić, pomińcie) obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Liście jarmużu myjemy, odcinamy grube części i same liście skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy (dodajemy je pod koniec pieczenia warzyw).
- Buraki i pozostałe warzywa podlewamy olejem rzepakowym, dodajemy zioła i sól i pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę - co ok. 20 minut mieszając całość.
- W połowie pieczenia dodajemy liście jarmużu.
- Kubek kaszy zalewamy dwoma kubkami wrzątku przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
- Do ugotowanej kaszy możemy dodać posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól.
- Orzechy podpiekamy kilka minut na rozgrzanej patelni.
- Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana kaszą, dodajemy pokruszony ser (kozi lub feta) oraz zrumienione orzechy.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny, olejem rzepakowym oraz posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
- Smacznego, Asia
Dodaj komentarz