KIR to francuski aperitif, w którego skład oryginalnie wchodzi białe wino oraz creme de cassis– likier z czarnej porzeczki. Dawno temu na KIR przypadało 2/3 białego wina oraz 1/3 likieru. Obecnie preferuje się 3/4 kieliszka wina i 1/4 likieru.
W KIR ROYAL białe wino zostało zastąpione szampanem. Do przygotowania mojego KIR ROYAL użyłam bardzo dobrze schłodzonego szampana oraz likieru z czarnej porzeczki, który latem sama robię.
- szampan (lub ewentualnie Prosecco)
- likier z czarnej porzeczki
- Do wysokiego kieliszka wlewamy likier z czarnej porzeczki. Dodajemy schłodzonego szampana.
- Oryginalny KIR ROYAL to połączenie likieru z czarnej porzeczki (creme de cassis) i szampana.
Oj to musi być pyszne:) czy mieszam likier z szampanem,czy tylko zalewam go???
zalewamy go :)
A mozesz podac przepis na swoj likier z porzeczki???bede bardzo ci wdzieczna.
Już podlinkowałam we wpisie :)