Brak produktów w koszyku
Kisiel z tartym jabłuszkiem
Wiecie jakie jest najpiękniejsze wyznanie miłosne? Kocham Cię bardziej niż kisiel z jabłuszkiem!
Mam takie zdjęcie z dzieciństwa, mam na nim może 4 latka. Siedzę grzecznie w koszulce w mewy i spódniczce ogrodniczce, mam krótkie włosy i wpiętą z boku spinkę Siedzę na fotelu i jem kisiel z tartym jabłkiem. Uwielbiałam taki kisiel! Mama robiła mi więc różne smaki, ale zawsze obowiązkowo ścierała do niego jabłko.
Karol tez uwielbia kisiel, dziś więc przepis na typowo dziecięcy podwieczorek – wiśniowy kisiel z tartym jabłuszkiem.
- kubek wiśni
- 3 kubki wody
- 3 do 4 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jabłko
- Wiśnie myjemy i drylujemy. (mrożone rozmrażamy) Przekładamy je do garnuszka i zalewamy wodą. Pół kubka wody zostawiamy.
- Dosypujemy cukier i trzymamy wszystko na małym ogniu ok. 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie, którą odlaliśmy wcześniej.
- Rozprowadzoną w wodzie mąkę dolewamy do garnuszka.
- Po dodaniu mąki ziemniaczanej uzyskamy kisiel. Zagotowujemy kisiel i wyłączamy ogień.
- Jabłko myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce.
- Kisiel przelewamy do miseczki, dodajemy starte jabłuszko.
- Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
nieuczesanaBuka
Kisiel tylko i wyłącznie z jabłkiem. Albo bananem. ;) Inaczej to po prostu kolorowa gęsta woda. Ja o takim połączeniu dowiedziałam się w podstawówce u cioci, która zawsze często robiła kisiel na deser. Od tamtej pory ciężko jeść bez takiego dodatku. Nie smakuje tak samo.