Brak produktów w koszyku
Kaczka w sosie z wiśni i wina i kluski z dziurką
KLUSKI Z DZIURKĄ I KACZKA W SOSIE Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA
2015-02-13 23:20:11
***kaczka
- 2 piersi kaczki
- kubek czerwonego wina
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka świeżego, startego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- sól (ale uważamy, bo słony jest już sos sojowy)
***kluski śląskie
- 1 kg ziemniaków
- 1 żółtko
- mąka ziemniaczana (ok. szklanki)
- masło, sól
- ***sos wiśniowy
- 300 g wiśni
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
- łyżka mąki ziemniaczanej
***KACZKA
- Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa.
- W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, miód, sos sojowy, imbir, cynamon.
- Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki.
- Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
- Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy) i zostawiamy aby nabrały temperatury pokojowej.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Na patelni układamy piersi – skórką do dołu i smażymy ok. 4 - 5 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. dwóch minut.
- Ponownie przewracamy na drugą stronę i smażymy po 1 minucie.
- Tak obsmażoną kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Jeśli pierś kaczki jest wyjątkowa gruba, wydłużamy czas w piekarniku do 20 minut.
- ***KLUSKI ŚLĄSKIE
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę, a jeżeli prasy nie mamy, bardzo dokładnie je tłuczemy.
- Ziemniaki wykładamy do naczynia i ubijamy na płasko.
- Dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Dodajemy łyżeczkę soli, żółtko i łyżeczkę masła. Wyrabiamy całość.
- Formujemy male kulki i w środku robimy dziurkę.
- W garnku gotujemy wodę, solimy.
- Do wrzątku wrzucamy kluski. Kiedy kluski wypłyną - są gotowe. Wykładamy je do miski.
- ***SOS Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA
- Do garnka wrzucamy wiśnie (mogą być mrożone).
- Zalewamy je połową wina.
- Dodajemy cukier brązowy, cynamon i goździki.
- Całość trzymamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut).
- W winie które pozostało rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
- Tak przygotowaną mąkę dodajemy do gorącego sosu w garnku i całość szybko mieszamy.
- Sos zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji kisielu.
- Piersi kaczki po upieczeniu kroimy w plastry. Polewamy je sosem z wiśni i czerwonego wina i podajemy z kluskami.
- Kluski możemy wcześniej podsmażyć na maśle.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz