Brak produktów w koszyku
Kokosowo-pomarańczowy krem z dyni
Sprawa jest prosta – pieczemy dynię, miksujemy ją wraz z bulionem i dodajemy mleko kokosowe. I już.
Ale żeby nie było zbyt łatwo, upieczemy dynię w soku pomarańczowym z dodatkiem ziół, imbiru, i soli morskiej.
Będzie pysznie :)
KOKOSOWY KREM Z DYNI
2014-10-24 11:25:39
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
SKŁADNIKI
- 1 średnia dynia (np. Hokkaido)*
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka soku pomarańczowego
- sól morska
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła (np. oregano)
- 2-3 szklanki bulionu
- puszka mleka kokosowego
- garść chipsów kokosowych (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Dynię Hokkaido* myjemy, tniemy na dowolne kawałki, usuwamy pestki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Polewamy dynię oliwą i sokiem pomarańczowym. Dodajemy plastry imbiru i czosnku. Oprószamy wszystko solą morską i ziołami.
- Dynię pieczemy godzinę w 200 stopniach.
- Bulion podgrzewamy na małym gazie, dodajemy do niego upieczoną dynię wraz z całym sosem i dodatkami z pieczenia. Dodajemy również pół puszki mleka kokosowego.
- Mieszamy całość i trzymamy ok. 10 minut na małym gazie.
- Zupę dokładnie miksujemy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
- Zupę krem z dyni podajemy wraz z lekko uprażonymi chipsami kokosowymi (opcjonalnie) oraz obowiązkowo z łyżką mleka kokosowego.
- Smacznego :)
Uwagi
- Dynię Hokkaido po upieczeniu wykorzystujemy wraz ze skórką. Możemy całość od razu zmiksować.
- Jeśli użyjecie innego rodzaju dyni, po upieczeniu oddzielcie miąższ od skórki. Zmiksujcie sam miąższ, a skórkę wyrzućcie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz