Brak produktów w koszyku
Kolorowe pomidory z bazyliowym mascarpone
Nadszedł czas, w którym jedzeniowo jestem najszczęśliwsza. To chyba dlatego, że mam pomidorową duszę i może nawet charakter. Pomidory w odsłonie wakacyjnej mogę jeść od rana do nocy. Kupuję je w ilościach hurtowych – małe, duże, podłużne, bawole serca, czerwone, zielone, żółte i brunatne. Im brzydsze tym ładniejsze. Wybieram dziwne i takie, których nikt nie chce. Na przekór wszystkiemu.
Jem je z mozzarellą, burattą, twarogiem, serem kozim, owczym, fetą i cheddarem. Podkręcam owocami, ziołami, bazylią i kolendrą. Są dla mnie śniadaniem, obiadem i kolacją.
I w tym pomidorowym ferworze wymyśliłam sobie sałatkę z bazyliowym mascarpone. Wszystko za sprawą TEGO przepisu, w którym to aksamitne mascarpone tak cudnie otula szpinak, że można przepaść z kretesem i zakochać się po uszy.
Bazyliowe mascarpone i w tej odsłonie świetnie się spisuje. Odstawia letni taniec z pachnącym oliwą sosem i nadaje delikatności każdemu z charakternych, skąpanych w słońcu pomidorów.
Wstęp jest długi, lecz sałatka najprostsza z możliwych. Jedzcie pomidory!
<3
- pomidory - różne rodzaje
- 200 g mascarpone
- garść listków bazylii
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- ocet malinowy (kilka kropli, ewent. balsamiczny)
- Pomidory myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do miski.
- Mascarpone miksujemy z bazylią, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Tak przygotowany serek nakładamy na pomidory (małą łyżeczką).
- Całość skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu malinowego (ewentualnie balsamicznego).
Dodaj komentarz