Komosa z pieczonymi burakami

pieczone_buraki

 

Komosa będzie się u mnie przwijała pewnie tak samo jak i kasza. Jest wygodna – bo można ugotować jej duzo i jeść z różnymi dodatkami przez cały tydzień. Jest też bardzo zdrowa, a dzięki przeróżnym dodatkom, zachwyca smakiem.

W pieczonych burakach jestem prawie zakochana. Prawie, bo wykańcza mnie ich obieranie. Ale opłaca się. Czasami piekę je wraz ze skórką, owinięte folią. Są pyszne. Podczas pieczenia karmelizuje się w nich cały cukier, dzięki czemu są obłędnie aromatyczne, słodkie, ich smak jest skondensowany. 

Pieczone buraki wspaniale komponują się z kaszami, komosą i róznymi serami – kozim, fetą itd. Całości charakteru dodaje balsamico i dobra oliwa.

Wystarczy taką pyszność spakować do słoiczka, zabrać ze soba i jesteśmy uratowani :)

 

KOMOSA Z PIECZONYMI BURAKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. komosa ryżowa (lub kasza np. jaglana)
  2. buraki
  3. feta
  4. zioła
  5. olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek
  6. gęsty ocet balsamiczny
  7. sól
  8. świeże zioła
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki obieramy, polewamy oliwą, lekko solimy i pieczmey godzinę w 200 stopniach.
  2. Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Upieczone buraki kroimy na kawałki, mieszamy z komosą ryżową. Dodajemy fetę, zioła. Całość skrapiamy olejem/oliwą i balsamico. Doprawiamy do smaku.
  4. Pozdrowienia, Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 

 komosa_z_burakami

 

 

Komentarze do “Komosa z pieczonymi burakami

  1. Uwielbiam połączenie kokosy, pieczonych buraczków i fety :) Do tego dobrze wkroić trochę zielonej pietruszki. Danie szybkie i bardzo smaczne.
    Tak jak piszesz, ja rownież gotuję komosy więcej i zużywam przez kilka dni. Komosa się świetnie komponuje zarówno w słonych, jak i słodkich potrawach. Można jej dodać to byle sałatki i już mamy posiłek – na dowolną porę dnia praktycznie, niezależnie czy w domu, czy na wynos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.