Brak produktów w koszyku
Kompot z rabarbaru
Smak i zapach dzieciństwa. Tak kojarzy mi się rabarbar. Moja Mama obierała go i dawała mi miseczkę z cukrem. Maczałam go i gryzłam. Uwielbiam tak robić do dziś. Moj Karolek też.
Kompot z rabarbaru to smak wiosny i lata. Przygotowuję zawsze nieco słodszy kompot po to, by później rozrzedzić go wodą lub lodem.
Kompot z rabarbaru jest świetną bazą do drinków. Zróbcie go koniecznie i kupcie Prosecco. Mam super drinkowy przepis :)
- 500 g rabarbaru
- 300 g cukru
- 1 - 1,2 l wody
- Rabarbar myjemy - nie obieramy i kroimy na kawałki.
- Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż rabarbar całkiem sie rozpadnie.
- Kompot ma cudnie różowy kolor.
- Możemy go odcedzić i przelać do butelek.
- Pozostały rabarbar możemy wykorzystać jako nadzienie do ciasta.
- Możemy go również przesmażyć i zamknąć w słoiku.
- Asia
Dodaj komentarz