Brak produktów w koszyku
Konfitura malinowa z wanilią

Sposobów na zimową, malinową radość jest kilka. Aby cieszyć się malinowym smakiem wtedy kiedy za oknem szaro i buro, maliny możemy po prostu zamrozić. Możemy również przygotować z malin mus czy też konfiturę. Stawiam na wszystkie sposoby, ale dzisiejszy polecam szczególnie. Połączenie malin, brązowego cukru i wanilii jest pyszne. Tak przesmażona konfitura czaruje rubinowym kolorem i ujmuje waniliowym posmakiem. Konfitura malinowa z wanilią może być dodatkiem do chałki muśniętej odrobiną pachnącego masła. Konfiturę malinową możemy dodawać do ciast i naleśników. Konfiturę malinową możemy zamrozić i przygotować z niej lody z mascarpone. Ciepła konfitura malinowa może być sosem do deserów czy lodów waniliowych.
I w końcu… Konfiturę malinową możemy dodawać do drinków (np. do Martini czy Prosecco) .
:)
- dwa kubki malin
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- laska wanilii
- Maliny zasypujemy cukrem. Należy przemieszać całość.
- Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy maliny z cukrem, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.
- Po chwili dodajemy wodę, mieszamy.
- Kiedy maliny zaczną bulgotać dodajemy ziarna z laski wanilii wraz z całą laską.
- Konfiturę smażymy na małym ogniu ok 30 minut.
- Powinna ładnie zgęstnieć, wtedy będzie gotowa.
- W ten sam sposób możemy "zagospodarować" inne owoce, np. wiśnie - z wiśniówki :)



Ola Wilczek
Robiłam taką w zeszłym roku i była przepyszna :) Muszę zrobić powtórkę :D