Konfitura z płatków róż

 

Miękną mi kolana w różnych sytuacjach. Gdy jest lato, z racji smaków, zapachów, słońca i piegów, sytuacji takich jest znacznie więcej.

Jednym z momentów, w których absolutnie tracę głowę jest chwila kiedy czuję lub widzę różę. Pękam na wszystko co różą pachnie i smakuje. Dziką różą – taką wolną i nieujarzmioną, bez szlabanu na życie.

Z takiej właśnie róży, dzikiej róży Pani Irenka z Rościna robi wino, Marks&Spencer likier i czekoladę, a moja Mama i ja robimy konfiturę. Dokładnie to robimy ją z płatków róży.

Dotykam je wszystkie, wycieram, odcinam starannie białe końce i odkładam. Wierzę, że przygotowując jedzenie przekazujemy część swojej energii. Moja letnia konfitura z płatków róży smakuje więc chwilą i latem. Bardzo.

Konfitura z płatków róży idealnie pasuje do herbaty, wspaniale też smakuje z ciepłymi, grillowanymi morelami i łyżką zimnego mascarpone.

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. kubek płatków dzikiej róży
  2. kubek cukru
  3. cytryna
  4. ok. 1 litra wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Płatki oczyszczamy. Z każdego płatka odcinamy białe końcówki.
  2. Płatki róży zasypujemy cukrem.
  3. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy gaz.
  4. Do gotującej się wody dodajemy płatki róży z cukrem, mieszamy.
  5. Płatki rozpadną się. Mieszamy stale do momentu uzyskania idealnej konsystencji.
  6. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  7. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.
Uwagi
  1. Idealnie, gdy uda nam się kupić lub zebrać różę z czystych terenów. Wtedy płatków nie trzeba myć.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 
[smartslider3 slider=”4″]

3 Comments

  • Kamila

    Cześć Asiu – wypróbowałam Twój przepis wykorzystując płatki różowej róży z ogródka mojej mamy – niewiarygodnie wręcz cudowny zapach róży w trakcie gotowania konfitury! Rewelacja! Dzięki! Pozdrawiam!?

    • Joanna

      Kochana Kamilciu, dziękuję Ci za wieści! Bardzo się cieszę :) Uwielbiam wszystko co różane :) całusy dla Was :*

  • Kamila

    Cześć Asiu – wypróbowałam Twój przepis wykorzystując płatki różowej róży z ogródka mojej mamy – niewiarygodnie wręcz cudowny zapach róży w trakcie gotowania konfitury! Rewelacja! Dzięki! Pozdrawiam!?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.