Brak produktów w koszyku
Konfitura z płatków róż
Miękną mi kolana w różnych sytuacjach. Gdy jest lato, z racji smaków, zapachów, słońca i piegów, sytuacji takich jest znacznie więcej.
Jednym z momentów, w których absolutnie tracę głowę jest chwila kiedy czuję lub widzę różę. Pękam na wszystko co różą pachnie i smakuje. Dziką różą – taką wolną i nieujarzmioną, bez szlabanu na życie.
Z takiej właśnie róży, dzikiej róży Pani Irenka z Rościna robi wino, Marks&Spencer likier i czekoladę, a moja Mama i ja robimy konfiturę. Dokładnie to robimy ją z płatków róży.
Dotykam je wszystkie, wycieram, odcinam starannie białe końce i odkładam. Wierzę, że przygotowując jedzenie przekazujemy część swojej energii. Moja letnia konfitura z płatków róży smakuje więc chwilą i latem. Bardzo.
Konfitura z płatków róży idealnie pasuje do herbaty, wspaniale też smakuje z ciepłymi, grillowanymi morelami i łyżką zimnego mascarpone.
- kubek płatków dzikiej róży
- kubek cukru
- cytryna
- ok. 1 litra wody
- Płatki oczyszczamy. Z każdego płatka odcinamy białe końcówki.
- Płatki róży zasypujemy cukrem.
- Wodę zagotowujemy, zmniejszamy gaz.
- Do gotującej się wody dodajemy płatki róży z cukrem, mieszamy.
- Płatki rozpadną się. Mieszamy stale do momentu uzyskania idealnej konsystencji.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny.
- Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.
- Idealnie, gdy uda nam się kupić lub zebrać różę z czystych terenów. Wtedy płatków nie trzeba myć.
Kamila
Cześć Asiu – wypróbowałam Twój przepis wykorzystując płatki różowej róży z ogródka mojej mamy – niewiarygodnie wręcz cudowny zapach róży w trakcie gotowania konfitury! Rewelacja! Dzięki! Pozdrawiam!?