Brak produktów w koszyku
Konfitura z rabarbaru
Tęsknię za nim zimą. Lubię więc jego smak zamknąć w słoiku. W tym roku przygotowałam słoikowy kompot rabarbarowy i rabarbarową konfiturę. Lekko podgrzana świetnie smakuje z lodami waniliowymi. Dodana do porannej owsianki czy jaglanki, przełamuje delikatny smak śniadania.
A przygotowanie jest banalne – kroimy, smażymy, mieszamy…
KONFITURA
KONFITURA Z RABARABRU
2015-07-08 19:17:36
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 2 kubki cukru (lub 500 g cukru żelującego)
- sok z całej cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki (nie obierałam mojego rabarbaru).
- Rabarbar przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy go na godzinę.
- Po tym czasie włączamy niewielki gaz i gotujemy rabarbar.
- Całość często mieszamy.
- Rabarbar z cukrem gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny,
- Gorący, rozpadający się rabarbar przekładamy do wyparzonych słoików.
- Słoiki zamykamy szczelnie i odstawiamy je do góry nogami do wystygnięcia. Dzięki temu "zamkną się".
Uwagi
- Do tak przygotowanej konfitury możemy dodać wanilię, jabłko, truskawkę lub starty imbir.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
MałaMi
A kiedy dodajemy wodę?