Krem z czerwonej porzeczki

pyszny krem z czerwonej porzeczki

Był już LEMON CURD, był też ORANGE CURD, który orzeźwił ciasto marchewkowe. Robiłam też krem z truskawek, a dziś zapraszam po przepis na RED CURRANT CURD czyli nic innego jak krem z czerwonej porzeczki.

Krem ma maślany posmak, ciut kwaśny, idealnie porzeczkowy. Niebiańsko smakuje na maślanych ciasteczkach. Można posmarować nim ciasto drożdżowe, a można też wykorzystać jako warstwę wierzchnią aksamitnego sernika.

KREM Z CZERWONEJ PORZECZKI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
SKŁADNIKI
  1. 300 g czerwonej porzeczki
  2. 180 g masła
  3. 180 g cukru
  4. 4 jajka
PRZYGOTOWANIE
  1. Porzeczkę myjemy i obieramy z gałązek.
  2. Porzeczkę przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym gazie ok. 5-7 minut, aż zacznie się rozpadać.
  3. Po tym czasie porzeczkę miksujemy na gładką masę.
  4. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy.
  5. Kiedy cukier się rozpuści, powoli i małym strumieniem dodajemy porządnie roztrzepane jajka.
  6. Cały czas masę maślano-jajeczną mieszamy trzepaczką.
  7. Kiedy wszystko się połączy, małym strumieniem wlewamy masę porzeczkową.
  8. Nadal ca czas mieszamy całość.
  9. Krem trzymamy na małym ogniu ok. 10-15 minut stale mieszając.
  10. Po tym czasie krem przelewamy do słoików, wstawiamy do lodówki.
  11. Krem w lodówce zgęstnieje.
Uwagi
  1. Tak przygotowany krem możemy przechowywać w lodówce 2 tygodnie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

krem maślany z czerwonej porzeczki

7 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.