Brak produktów w koszyku
Krem z dyni z szałwią
Zakochana w dyni po uszy nie jestem, wolę inną miłość. Jeśli jednak już dynia, to prawie zawsze pieczona. To dobry sposób na rozprawienie się z tą czarującą kolorem jesienną smakowitością.
Dziś zapraszam po przepis na bardzo łatwą zupę. Smak i przygotowanie są proste, więc postanowiłam całość wzbogacić cudownym smakiem szałwii smażonej na maśle. Szałwię dostałam od Beaty i Pascala, prosto z francuskiego ogródka :)
Szałwia potraktowana orzechowym masłem staje się aromatyczna i cudownie chrupiąca. Idealnie pasuje do delikatnej zupy z dyni.
Pozdrowienia, A.
- * dla 3 osób
- dynia Hokkaido
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- trzy kubki bulionu
- listki szałwii
- dwie łyżki masła
- Dynię Hokkaido dokładnie szorujemy, kroimy na kawałki (nie obieramy), umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dynię polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską i dodajemy pokrojone ząbki czosnku.
- Dynię pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu dynię wraz z sosem, który powstał przy pieczeniu przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy na małym gazie (po zagotowaniu ok. 10 minut).
- Po tym czasie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Masło rozpuszczamy na patelni. Zbieramy pianę, układamy pojedynczo listki szałwii.
- Szałwię smażmy na maśle 2-3 minuty - listki będą chrupiące.
- Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy chrupiące listki szałwii i kilka kropli masła.
- Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Przy obróbce jej skórka mięknie. Dynia Hokkaido jest lekko słodka w smaku, zawiera bardzo dużo betakarotenu.
- To jedna z najprzyjemniejszych odmian dyni. Z pewnością bardzo wygodna :)
Dodaj komentarz