Krem z dyni z szałwią

krem-z-dyni-z-szałwią 

Zakochana w dyni po uszy nie jestem, wolę inną miłość. Jeśli jednak już dynia, to prawie zawsze pieczona. To dobry sposób na rozprawienie się z tą czarującą kolorem jesienną smakowitością.

Dziś zapraszam po przepis na bardzo łatwą zupę. Smak i przygotowanie są proste, więc postanowiłam całość wzbogacić cudownym smakiem szałwii smażonej na maśle. Szałwię dostałam od Beaty i Pascala, prosto z francuskiego ogródka :)

Szałwia potraktowana orzechowym masłem staje się aromatyczna i cudownie chrupiąca. Idealnie pasuje do delikatnej zupy z dyni.

 

Pozdrowienia, A.

KREM Z DYNI Z SZAŁWIĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
SKŁADNIKI
  1. * dla 3 osób
  2. dynia Hokkaido
  3. 5 łyżek oliwy z oliwek
  4. 2 ząbki czosnku
  5. sól morska
  6. świeżo mielony pieprz
  7. trzy kubki bulionu
  8. listki szałwii
  9. dwie łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię Hokkaido dokładnie szorujemy, kroimy na kawałki (nie obieramy), umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Dynię polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską i dodajemy pokrojone ząbki czosnku.
  3. Dynię pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach.
  4. Po upieczeniu dynię wraz z sosem, który powstał przy pieczeniu przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy na małym gazie (po zagotowaniu ok. 10 minut).
  5. Po tym czasie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Masło rozpuszczamy na patelni. Zbieramy pianę, układamy pojedynczo listki szałwii.
  7. Szałwię smażmy na maśle 2-3 minuty - listki będą chrupiące.
  8. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy chrupiące listki szałwii i kilka kropli masła.
Uwagi
  1. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Przy obróbce jej skórka mięknie. Dynia Hokkaido jest lekko słodka w smaku, zawiera bardzo dużo betakarotenu.
  2. To jedna z najprzyjemniejszych odmian dyni. Z pewnością bardzo wygodna :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 dyniakrem-z-dyni zupa-z-szałwią szałwia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.