Robiłam już krem cytrynowy – lemon curd. Robiłam tez krem pomarańczowy i z czerwonej porzeczki. Przyszedł czas na krem mandarynkowy. Jest obłędny. Kapitalnie smakuje jako dodatek do ciast, ciasteczek i bez.
Z podanego przepisu otrzymacie ok 300-400 ml kremu (dwa małe słoiczki). Krem mandarynkowy jest dość słodki, więc jeśli nie przepadacie za słodkościami, zmniejszcie ilość cukru.
Mój krem mandarynkowy wykorzystałam do przygotowania cudnej bezy. Przepis niebawem :)
- 7 mandarynek (sok)
- pół cytryny (sok)
- 8 łyżek cukru pudru
- 60 g masła
- 3 jajka
- Mandarynki szorujemy porządnie, osuszamy. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok, przelewamy do garnuszka.
- Do garnuszka dodajemy sok z połowy cytryny, cukier puder oraz masło. Podgrzewamy całość.
- Garnuszek trzymamy na małym ogniu ok 7-10 minut.
- Jajka myjemy, wbijamy do miski, porządnie roztrzepujemy.
- Roztrzepane i spienione jaja malutkim strumieniem wlewamy do garnuszka. Mieszamy całość intensywnie i cały czas.
- Krem w garnuszku trzymamy na ogniu jeszcze tylko chwilę, cały czas mieszamy.
- Kiedy zacznie pyrkać, przelewamy go do czystej miski i schładzamy (balkon, lodówka).
- Podczas schładzania krem ładnie zgęstnieje.
- Przekładamy go do wyparzonych, czystych słoiczków.

mam pytanie – ile krem wytrzyma w lodówce?
Lemon Curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni – w szczelnie zamkniętym słoiku. Pozdrowienia :)
bardzo dziękuje :)
mam pytanie, ile to mniej wiecej ml z 7 mandarynek?