Brak produktów w koszyku
Krem marchewkowy z imbirem
Kocham zupy. Kocham je gotować i uwielbiam je jeść. Do tego stopnia, że bardzo często zupę jem na śniadanie. Idealnie doprawiona zupa, rozgrzewa mnie od środka i pobudza do działania. To bardzo zdrowy sposób na dobre rozpoczęcie dnia, spróbujcie.
Krem marchewkowy z imbirem zastępuje mi chyba wiosnę, której tak pragnę. Ma cudowny kolor, pięknie smakuje, czaruje i rozgrzewa. W kremie marchewkowym z imbirem ukryłam nutę pomarańczy i przełamałam ją mlekiem kokosowym. To wspaniała zupa, przygotujcie ją :)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 10 marchewek
- 2 cm imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- 1,5 l bulionu*
- pół szklanki mleka kokosowego
- sól, pieprz
- odrobina cukru
- Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek.
- Kiedy całość zacznie pachnieć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki oraz obrany i starty na tarce imbir.
- Marchewki z imbirem, cebulą i czosnkiem smażymy 5-7 minut, mieszamy aby smaki połączyły się.
- Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy.
- Całość zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy aż marchewki będą miękkie.
- Kiedy marchewki zmiękną, miksujemy zupę na gładko, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy (na malutkim gazie).
- Sprawdzamy smak i konsystencję zupy.
- Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Zupa powinna być konkretna, powinien być w niej dobrze wyczuwalny imbir (jeśli jest go za mało, zetrzyjcie na tarce i dodajcie więcej).
- Zupę możemy podać z grzankami, możemy posypać ją też czarnuszką lub sezamem.
- *jeśli nie macie bulionu, zalejcie zupę wodą
- *możecie też dodać 1 kostkę bulionu ekologicznego (bez problemu kupicie takie kostki w sklepach z eco żywnością, możecie też zrobić sami).
Dodaj komentarz