Brak produktów w koszyku
Krem z pomidorów z mascarpone i migdałami
Błyskawiczny i pyszny do przygotowania – mój ulubiony krem z pomidorów z mascarpone i prażonymi migdałami.
Przygotowanie tej zupy to chwila – możemy wykorzystać pyszne i aromatyczne, najlepsze teraz pomidory, a możemy użyć dobrej pasty pomidorowej. Możemy dodać garść świeżej bazylii, a możemy też krem wzbogacić pesto. Obowiązuje dowolność. Ma być jednak pysznie i zdrowo. I tak będzie :)
- (dla 3 osób)
- 1 kg świeżych pomidorów lub pasta pomidorowa np. Passata Rustica CIRIO (400 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Niepełna szklanka wody
- 2 solidne łyżki pesto Genovese
- 3 łyżki płatków migdałów
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- po 1 łyżce mascarpone na porcję
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy oliwa zacznie pachnieć cebulą i czosnkiem i kiedy cebula zmięknie (ok. 3 min), wlewamy pastę pomidorową.
- Jeśli mamy świeże pomidory, obieramy je ze skórki i dodajemy pokrojone na patelnię. Po podsmażeniu miksujemy pomidory na gładką masę.
- Krem gotujemy na małym ogniu, dodajemy wodę oraz pesto.
- Całość mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Krem nakładamy do misek. Do każdej porcji dajemy łyżkę zimnego mascarpone oraz łyżkę lekko uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.
- Krem możemy na koniec skropić dobrą oliwą z oliwek i dodać listek bazylii.
- Do przygotowania tej zupy możemy użyć świeżych pomidorów lub pasty pomidorowej.
gin
Taka zupa musi smakować bajecznie, pełna letnich smaków :)