Brak produktów w koszyku
Krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym
Jeśli macie ochotę na garść informacji o szczawiu i nie tylko, zapraszam do HelloZdrowie! :)
W końcu jest. Wyczekany ON – szczaw. Nie znam osoby, której nie kojarzyłby się z dzieciństwem, wakacjami i zupą szczawiową zabielaną śmietaną, obowiązkowo z jajkiem. Tym razem zamiast kurzego wybieramy przepiórcze.
Szczaw doceniał już Hipokrates. Szczawiowe liście zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów, a także neutralizującego wolne rodniki beta-karotenu, więc zupa szczawiowa to odmładzający prezent dla naszej skóry. W szczawiu znajdziemy także magnez, wapń, krzem i żelazo. Zielone listki są niskokaloryczne – 100 g szczawiu dostarcza tylko ok. 20 kalorii. Warto jednak jeść go z umiarem, a to ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. Substancja ta wiąże się z wapniem, tworząc związek nieprzyswajalny dla organizmu. Złogi szczawianu wapnia mogą przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. W umiarkowanych ilościach szczaw to jednak samo zdrowie.
Szczaw sprawdzi się nie tylko w zupie szczawiowej. Jest świetnym dodatkiem do sałat, sosów czy kanapek. Świetnie pasuje do ryb. Szczęściarzami są ci, u których dziko rośnie. Dziki gatunek bowiem jest o wiele smaczniejszy, bo bardziej kwaśny, o drobniejszych listkach. Teraz jest jego czas – świeży jest o wiele lepszy niż słoikowy przecier.
Jeśli macie ochotę na letnią zupę szczawiową, pozwólcie sobie na małą wariację na temat tego klasyka. Co powiecie na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Jajka przepiórcze są bogatsze w składniki odżywcze od kurzych, nie zawierają cholesterolu i są świetnym źródłem fosforu. Poza tym mają naprawdę duże żółtka i są przepyszne!
- 2 l bulionu (warzywnego)
- młoda marchewka
- młoda pietruszka
- pęczek szczawiu
- 200 śmietany 12%
- jajka przepiórcze (po 2 na porcję)
- szynka wiejska (plasterek na porcję)
- Bulion podgrzewamy w garnku.
- Dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa (pietruszkę i marchewkę).
- Całość gotujemy wolno na małym ogniu.
- Szczaw dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do bulionu.
- Całość gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.
- Kiedy szczaw zmięknie, zupę miksujemy na gładko, rozprowadzamy śmietanę, mieszamy.
- Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
- Plastry szynki grillujemy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Zupę szczawiową przelewamy do miseczki, dodajemy ugotowane na twardo jajka przepiórcze oraz zwinięte, chrupiące kawałki szynki. Pycha!
Dodaj komentarz