Brak produktów w koszyku
Krem z białych szparagów
SKŁADNIKI:
-
- 2 pęczki białych szparagów
- szalotka
- oliwa z oliwek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka wody
- szklanka mleka
- pół garści świeżego lubczyku, sól, pieprz
- do dekoracji: główki szparagów, orzechy laskowe, oliwa truflowa, kremowy sos balsamico
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Szparagi myjemy, odcinamy końce i obieramy. Kroimy na kawałki, ładniejsze główki zostawiamy. Szparagi dodajemy do szalotki i całość podsmażamy. Podlewamy składniki winem i chwilę dusimy, do przegryzienia się aromatów. Dodajemy posiekany lubczyk, sól, pieprz. Zalewamy wszystko mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut – do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku.
Na talerzu do kremu dodajemy najładniejsze, wcześniej odłożone główki szparagów, kilka uprażonych na patelni orzechów laskowych, kroplę oliwy truflowej oraz kremowy sos balsamiczny.
Oliwę truflową możemy zastąpić oliwą z oliwek, a orzechy laskowe – włoskimi czy tez płatkami migdałów.
Uważajcie na lubczyk – idzie wiosna, może być zdradliwy!
Pozdrowienia, Asia
Dodaj komentarz