Brak produktów w koszyku
Krem z pieczonych buraków i jabłek
To, że figa buja się w maku, gruszka ma romans z pietruszką, a marchewka miewa regularne zaloty z groszkiem wiedziałam od dawna. Okazało się, że w gronie romansujących, idealnie dobranych zalotników znalazł się również burak z jabłkiem.
Wprawdzie surówka z buraka i jabłka towarzyszy mi od dzieciństwa, jednak nigdy pieczonego buraka nie połączyłam z jabłkiem w tak zdecydowany, zupno-kremowy sposób.
Burak wcześniej w miodzie upieczony wpadł na zaloty do jabłka z porem podsmażonego. Powstał z tego wszystkiego pyszny krem – słodki i aromatyczny za sprawą miodu i jabłuszka. Już na talerzu do tego roześmianego towarzystwa dodałam uprażone orzechy laskowe (mogą być też włoskie), kozi ser i kolendrę. Całość skropiłam oliwą z oliwek i balsamico.
Pyszny to romans buraka z jabłkiem, daję słowo!
Smacznego,
A.
- ok. 1 kg pieczonych buraków (upiekłam żółte i czerwone)*
- ok. 5-6 pieczonych marchewek*
- łyżka masła
- por
- spore jabłko
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz - do smaku
- ocet balsamiczny - ok 3-4 łyżek (do smaku)
- 3-4 łyżki oliwek z oliwek
- orzechy włoskie, kozi ser, kolendra - do podania wraz z zupą na talerzu
- Pora dokładnie myjemy, kroimy w plastry i przekładamy na sitko. Pora przelewamy wrzącą wodą. Dzięki temu por straci swoją ostrość i będzie delikatny.
- W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy pora.
- Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne, kroimy je w kostkę, dodajemy do pora. Całość podsmażamy kilka minut.
- Do pora i jabłka dodajemy buraki i marchewki wraz z sosem powstałym przy pieczeniu.
- Wszystkie składniki dusimy ok. 5 - 7 minut, następnie dodajemy do nich gorący bulion.
- Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut po czym miksujemy ją na gładki krem, dodajemy oliwę z oliwek.
- Krem doprawiamy do smaku - solą, pieprzem i octem balsamicznym.
- Orzechy prażymy na patelni.
- Zupę podajemy wraz z kozim serem, orzechami i kolendrą (lub fetą i innymi ziołami).
- *Aby upiec buraki i marchewkę wystarczy obrane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i miodem i piec godzinę w 200 stopniach.
Dodaj komentarz