KREM Z CUKINII- wersja mega ekspresowa :)

KREM Z CUKINIILubicie jeść zupy? Ja kocham i często gotuję. Przemycam w nich mojemu Synkowi wszystkie najcenniejsze składniki. Karolek wciąż uparcie twierdzi, że nie cierpi pietruszki czy selera. Podaję Mu krem, w którym zmiksowane jest to wszystko i On zjada zupkę z apetytem :) Tak samo twierdzi, że nie lubi pesto, a w każdym kremie z pomidorów ukrywam kilka łyżek pesto rosso :) Tak to chyba jest z niejadkami…

Nie za bardzo miałam czas w weekend, by zająć się zupą. Postawiłam na ekspresowy krem z cukinii. Był bardzo delikatny w smaku i pięknie pachniał oliwą z oliwek, którą zaakcentowałam smak na samym końcu. Wiórki parmezanu też zrobiły swoje. Delikatnie przełamały smak cukinii. Karol zjadł wersję dziecięcą- ze śmietaną i grzankami.

Jeśli nie macie czasu na gotowanie, a jesteście spragnieni gorącego posiłku, ten przepis jest dla Was :)

KREM Z CUKINIISKŁADNIKI (dla 4 osób):

* 6 niedużych ziemniaków

* 3 cukinie

* 1 cebula

* 10 listków bazylii

* bulion- ok. 1 l (ilość taka, by przykryła warzywa)

*sól, pieprz, wiórki parmezanu, oliwa z oliwek, śmietana, grzanki- do wyboru, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, ziemniaki i cukinię kroimy na niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wszystkie warzywa ok. 10 minut. Zalewamy je bulionem. Nie ukrywam, że wiem, że bulion nie bierze się z kosmosu. Samo przygotowanie bulionu jest czasochłonne, więc jeśli go nie macie, zalejcie wszystko wodą i doprawcie do smaku np. vegetą eko- jest super, bo nie ma w sobie chemii, w jej składzie są tylko suszone warzywa, które uwydatniają smak.

Całość gotujemy ok. 15 minut- aż warzywa będę miękkie. W trakcie miksowania zupy dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz. Miksujemy wszystko aż konsystencja będzie gładka.

Na talerzu podkreślamy smak zupy oliwą z oliwek i dodajemy płatki parmezanu. Możemy też dodać do zupy łyżkę gęstej śmietany i grzanki zrobione z chleba lub uprażone pestki słonecznika.

Smacznego!

Asia

KREM Z CUKINII KREM Z CUKINII

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.