Brak produktów w koszyku
KREM Z CUKINII- wersja mega ekspresowa :)
Lubicie jeść zupy? Ja kocham i często gotuję. Przemycam w nich mojemu Synkowi wszystkie najcenniejsze składniki. Karolek wciąż uparcie twierdzi, że nie cierpi pietruszki czy selera. Podaję Mu krem, w którym zmiksowane jest to wszystko i On zjada zupkę z apetytem :) Tak samo twierdzi, że nie lubi pesto, a w każdym kremie z pomidorów ukrywam kilka łyżek pesto rosso :) Tak to chyba jest z niejadkami…
Nie za bardzo miałam czas w weekend, by zająć się zupą. Postawiłam na ekspresowy krem z cukinii. Był bardzo delikatny w smaku i pięknie pachniał oliwą z oliwek, którą zaakcentowałam smak na samym końcu. Wiórki parmezanu też zrobiły swoje. Delikatnie przełamały smak cukinii. Karol zjadł wersję dziecięcą- ze śmietaną i grzankami.
Jeśli nie macie czasu na gotowanie, a jesteście spragnieni gorącego posiłku, ten przepis jest dla Was :)
* 6 niedużych ziemniaków
* 3 cukinie
* 1 cebula
* 10 listków bazylii
* bulion- ok. 1 l (ilość taka, by przykryła warzywa)
*sól, pieprz, wiórki parmezanu, oliwa z oliwek, śmietana, grzanki- do wyboru, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, ziemniaki i cukinię kroimy na niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wszystkie warzywa ok. 10 minut. Zalewamy je bulionem. Nie ukrywam, że wiem, że bulion nie bierze się z kosmosu. Samo przygotowanie bulionu jest czasochłonne, więc jeśli go nie macie, zalejcie wszystko wodą i doprawcie do smaku np. vegetą eko- jest super, bo nie ma w sobie chemii, w jej składzie są tylko suszone warzywa, które uwydatniają smak.
Całość gotujemy ok. 15 minut- aż warzywa będę miękkie. W trakcie miksowania zupy dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz. Miksujemy wszystko aż konsystencja będzie gładka.
Na talerzu podkreślamy smak zupy oliwą z oliwek i dodajemy płatki parmezanu. Możemy też dodać do zupy łyżkę gęstej śmietany i grzanki zrobione z chleba lub uprażone pestki słonecznika.
Smacznego!
Asia
Dodaj komentarz