Brak produktów w koszyku
Krem z pieczonego kalafiora
Skoro przepis na pieczonego kalafiora już znamy i wiemy, że tak upieczony kalafior smakuje pysznie, czas na zupę. Ale nie z rozgotowanymi różyczkami kalafiora, mlekiem zabielaną. Czas na krem z pieczonego kalafiora, który podamy z listkami chrupiącej, usmażonej na maśle szałwii.
Doskonała jest ta zupa. Smacznego.
KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA
2015-10-07 08:10:03
SKŁADNIKI
- pół upieczonego kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 2 na koniec)
- 1 szalotka (lub mała cebulka)
- 1 ząbek czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- *dodatkowo: 2 łyżki masła, 10 listków szałwii
PRZYGOTOWANIE
- W garnku, na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, dodajemy posiekany czosnek, a kiedy zacznie pachnieć, dokładamy upieczone różyczki kalafiora.
- Całość mieszamy, a po minucie - dwóch, zalewamy wszystko bulionem.
- Gotujemy zupę na małym ogniu ok. 15 minut.
- Po tym czasie dokładnie miksujemy zupę dolewając pod koniec łyżkę/dwie oliwy z oliwek.
- Krem podajemy z chrupiącymi listkami szałwii, które smażmy chwilę z jednej i drugiej strony na maśle.
Uwagi
- Do kremu z pieczonego kalafiora pasuje również tarty parmezan. Jeśli więc macie ochotę, dodajecie do zupy listki szałwii, masło szałwią pachnące i łyżkę tartego parmezanu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz