Brak produktów w koszyku
Krem z pietruszki z kaszanką i jabłuszkiem

Taki oto krem zmalowałam – aksamitny, biały, zimą i gałką muszkatołową pachnący – krem z pietruszki i ziemniaka. Aby dodać mu charakteru, tuż przed zjedzeniem, do każdej porcji dodałam przesmażone na maśle jabłuszko z odrobiną majeranku i chrupiącą, usmażoną kaszanką.
Krem z pietruszki jest zupą kapitalnie pyszną. Podawać go można z różnymi dodatkami (np. z chrupiącym boczkiem czy roztopionym serem). Super sprawdza się też na zupowe śniadanie :)
Krem
- *duży garnek dla 5-6 osób
- 10 sporych pietruszek
- 5 ziemniaków
- 2- 2,5 l bulionu
- łyżka masła
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, odrobina cukru
- kaszanka
- jabłuszko
- szczypta majeranku
- masło do podsmażenia
- Pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu warzywa miksujemy i doprawiamy - świeżo starą gałką, solą, pieprzem, odrobiną cukru.
- Dodajemy masełko, mieszamy.
- Zupa w smaku jest delikatna, ale czuć w niej przyprawy.
- Na patelni, na maśle podsmażamy kawałki jabłka, oprószamy je majerankiem.
- Na tej samej patelni podsmażamy plasterki kaszanki.
- Gorącą zupę podajemy z jabłuszkiem i kaszanką.

Marzena
Własnie zjadłam talerz tej wyśmienitej zupy. Do dzisiaj twierdziłam, że zupa-krem z pietruszki jest nudna, aż natrafilam na twoj przepis. Moja przygoda z Odczaruj Gary zaczęła sie od książki”Drugie sniadania i lunche”. Zrobiłam z tej ksiązki Dahl z czerwonej soczewicy i pomidorów. Wraz z mężem zachwycaliśmy się daniem. Nie jeden raz robiłam zupę z czerwpnej soczewicy, ale nigdy nie wyszla tak pyszna. Będę dalej próbować twoich przepisów