Krem z ziemniaków jest pożywny, pyszny, rozgrzewający i syty. Robi się go błyskawicznie. To pyszna zupa, a w towarzystwie podsmażonej i chrupiącej kiełbaski chorizo i świeżej kolendry, smakuje wybornie.
- marchewka
- mały por
- ok. 6 ziemniaków
- ok. 3 kubki bulionu
- kiełbaska chorizo
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- Kiełbaskę kroimy w plastry, podsmażamy w garnku na chrupiąco i odkładamy na talerz.
- Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy podsmażamy pokrojoną marchewkę, por i ziemniaki. Przesmażamy całość (ok 7-10 minut), zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną. Bulion powinien zakrywać warzywa (powinno go być w garnku ok 1,5 cm więcej nad warzywami)
- Kiedy warzywa zmiękną miskujemy zupę na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z chrupiącą kielbaską chorizo i świeżą kolendrą.
Zrobiłam tę zupę, wyszła super, dzięki Asiu za pomysł i przepis :)
Bardzo się cieszę i przesyłam całusy! :*