Brak produktów w koszyku
Królowa Pavlova z truskawkami i syropem lawendowym

SKŁADNIKI:
Dla 10 osób
Składniki:
Beza:
10 białek
440 g cukru białego drobnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
CZAS PIECZENIA:
30 minut w 120 stopniach
3 godziny w 100 stopniach
Krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Ziarna z połowy laski wanilii
Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
Syrop lawendowy (250ml):
300ml wody
200g cukru
2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA:
Nie ma znaczenia temperatura jajek. Mogą być wyjęte prosto z lodówki, mogą być w temperaturze pokojowej. Jajka myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
Bardzo starannie oddzielam białka od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka.
Białka przekładam do miski, żółtka odkładam (przydadzą się do innych przepisów).
Białka ubijam mikserem w metalowej misce.
Zaczynam od niewielkich obrotów, a kiedy zaczną się pienić, zaczynam dodawać cukier (np. po 1 łyżce). Cukier dodaję małymi partiami, cały czas ubijając białka, zwiększam obroty.
Pianę z 10 białek ubijam ok. 15-20 minut. Na koniec ubijania dodaję łyżkę octu
i łyżkę mąki ziemniaczanej. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na środek blach wykładam ubitą pianę i ustalam kształt bezy. Posiłkując się łyżką podciąga dół piany do góry. Czynie tak z każdej strony. Beza powinna być okrągła i wywinięta do góry.
Beze wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę bezę jeszcze przez3 godziny.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskuję efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku. Nie otwieram piekarnika.
W tym przepisie wydłużyła czas pieczenia bezy do 3, 5 godzin, ponieważ beza jest wyższa niż normalnie.
Aby przygotować krem ubijamy na sztywno zimną śmietankę, dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarna z połowy laski wanilii.
Schłodzony i sztywny krem nakładamy na bezę, dodajemy umyte i pokrojone truskawki. Całość solidnie polewamy syropem lawendowym.
Beze przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Syrop lawendowy (250ml):
300ml wody
200g cukru
2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.






Dodaj komentarz