Królowa Pavlova z truskawkami i syropem lawendowym 

SKŁADNIKI:

Dla 10 osób

Składniki:

Beza:

10 białek

440 g cukru białego drobnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

CZAS PIECZENIA:

30 minut w 120 stopniach

3 godziny w 100 stopniach

Krem:

250 g mascarpone

250 ml śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

Ziarna z połowy laski wanilii

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek

Syrop lawendowy (250ml):

300ml wody 

200g cukru 

2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 

Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. 

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA:

Nie ma znaczenia temperatura jajek. Mogą być wyjęte prosto z lodówki, mogą być w temperaturze pokojowej.  Jajka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. 

Bardzo starannie oddzielam białka od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka. 

Białka przekładam do miski, żółtka odkładam (przydadzą się do innych przepisów).

Białka ubijam mikserem w metalowej misce.  

Zaczynam od niewielkich obrotów,  a kiedy zaczną się pienić, zaczynam dodawać cukier (np. po 1 łyżce). Cukier dodaję małymi partiami, cały czas ubijając białka, zwiększam obroty.

Pianę z 10 białek ubijam ok. 15-20 minut. Na koniec ubijania dodaję łyżkę octu 

i łyżkę mąki ziemniaczanej. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na środek blach wykładam ubitą pianę i ustalam kształt bezy. Posiłkując się łyżką podciąga dół piany do góry. Czynie tak z każdej strony. Beza powinna być okrągła i wywinięta do góry.

Beze wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni. 

Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę bezę jeszcze przez3 godziny. 

Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskuję efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku. Nie otwieram piekarnika.

W tym przepisie wydłużyła czas pieczenia bezy do 3, 5 godzin, ponieważ beza jest wyższa niż normalnie.

Aby przygotować krem ubijamy na sztywno zimną śmietankę, dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarna z połowy laski wanilii.

Schłodzony i sztywny krem nakładamy na bezę, dodajemy umyte i pokrojone truskawki. Całość solidnie polewamy syropem lawendowym.

Beze przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Syrop lawendowy (250ml):

300ml wody 

200g cukru 

2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 

Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.