Brak produktów w koszyku
Krucha tarta z mascarpone i owocami
Krucha tarta z mascarpone i owocami to najprostszy sposób na letni deser. Kiedy owoców letnich mamy wysyp – od truskawek po borówki, jagody, agrest, maliny, porzeczki, jest pięknie i pysznie. Ale kiedy owoców letnich jeszcze nie ma, spokojnie możemy użyć owoców mrożonych.
Do dzieła więc. Wystarczy podpiec kruchy spód, wypełnić go śmietanką ubitą z mascarpone i nałożyć owoce.
Pozdrowienia, Asia
- *ciasto kruche słodkie
- 330 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- masło + bułka tarta do posmarowania formy
- *masa z owocami
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce – np. Truskawki i jagody
- cukier puder + listki mięty
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
- Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę śmietanowo-serkową.
- Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
- Dodajemy mascarpone, łączymy całość.
- Owoce myjemy i osuszamy.
- Upieczone ciasto studzimy.
- Na ciasto nakładamy masę śmietanowo-serkową, dodajemy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą.
- Możemy użyć dowolnych owoców - truskawek, malin, wiśni, porzeczek - takich, na jakie aktualnie mamy ochotę (mogą być mrożone).
- Tartę przechowujemy w chłodnym miejscu - masa śmietankowo-serkowa będzie miała lepszą konsystencję.
NATALI
WŁAŚNIE ROBIĘ :) PRZEPIS PROSTY TYLKO CZY WYJDZIE ;)