Brak produktów w koszyku
Krucha tarta ze śliwkami i figami

Choć za oknem jeszcze lato, na straganach jesień w pełni. Królują kolorowe marchewki, buraki, piękna pietrucha i dorodne pomidory. Czarują śliwki, pojawiły się królewskie figi, których wygląd, smak i zapach ubóstwiam. Rzadko kiedy dowożę figi do domu. Najczęściej rozrywam je i zjadam wszystko co słodkie omijając skórkę.
Tartę ze śliwkami i figami wzbogaciłam orzechami włoskimi. Kruche maślane ciasto, owoce, orzechy i miód – musicie tego spróbować. Przepis jest prosty. Przygotowane ciasto zawsze najpierw podpiekam. Tuż po tym dodaję owoce i ponownie zapiekam całość.
Smacznego,
Asia.
- *ciasto kruche słodkie (na formę okrągłą o śr. 24 cm)
- 330 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- masło + bułka tarta do posmarowania formy
- 500 g śliwek
- 5 fig
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
- miód - do polania przed podaniem
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
- Śliwki myjemy, usuwamy pestkę, kroimy na pół. Figi myjemy, kroimy na ćwiartki. Orzechy lekko siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na podpieczone ciasto.
- Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 35 do 40 minut.
- Przed podaniem tartę studzimy i polewamy miodem.


Dodaj komentarz