Brak produktów w koszyku
KRUCHE CIASTECZKA
To najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Są esencją wszystkiego, co ciastka powinny mieć. Pachną wanilią i masłem są delikatne i kruche. Nie można się im oprzeć :)
Z podanych składników upiekłam dwie blachy ciastek.
SKŁADNIKI:
* 120 g masła
* 120 g cukru pudru
* 2 żółtka
* 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
* 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
* 150 g mąki krupczatki
* 110 g mąki ziemniaczanej
* cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną, sok z limonki lub cytryny oraz esencję waniliową. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką łączymy w kulę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu ciastka studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Zakochanych Walentynek :)
Asia
Dodaj komentarz