Kruche, pyszne, pachnące masłem i cytryną, a dodatkowo piękne, bo ozdobione posypką – takie są te ciasteczka. Robi się je prosto (jak wszystko :)), są świetnym dodatkiem do herbaty czy kawy.
KRUCHE CYTRYNOWE CIASTECZKASKŁADNIKI:
- * 120 g masła
- * 120 g cukru pudru
- * 2 żółtka
- * 2 łyzeczka soku z cytryny
- * skórka otarta z całej cytryny
- * 1 łyżeczka esencji waniliowej
- * 150 g mąki krupczatki
- * 110 g mąki ziemniaczanej
- * kolorowe posypki
KRUCHE CYTRYNOWE CIASTECZKAPRZYGOTOWANIE:
W misce ucieramy mikserem masło wraz z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, esencję z wanilii, sok i skórkę z cytryny – ucieramy wszystko razem.
Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kształty. Wycięte ciasteczka przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy cukrowymi posypkami. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.
Pozdrowienia dla Magdy i Przemka z Grandessy :)
Smacznego, Asia :)