Brak produktów w koszyku
KRUPNIK! wersja tylko dla dorosłych :)
Podtrzymuję piątkową tradycję i przedstawiam Wam pyszny i ekspresowy przepis na krupnik w wersji alkoholowej- jak na początek weekendu przystało :)
Słodycz miodu cudnie komponuje się z korą cynamonu i ziarenkami wanilii, a ziele angielskie idealnie współgra z cytrynową skórką. Nalewka podana na ciepło smakuje obłędnie. Pokusiłam się o pewien eksperyment…
Nie spodziewając się szału, wlałam do garnuszka jeden kieliszek nalewki i dodałam łyżeczkę masła, Całość podgrzałam. Co za zapach! Co za smak! Wszystkie składniki łącząc się przypominały lekko ajerkoniak, lecz od razu można było też wyczuć miód i cytrynę. Smak boski.
Postanowiłam iść na całość i do maślanej wersji krupniku przelanej z powrotem do garnuszka dodałam kostkę gorzkiej czekolady. Nie uwierzycie! Niebo w gębie! Nie oszukuję! :) Wszystko potwierdza moja Teściowa, która dziś została moją testerką.
Polecam Wam szczerze mój krupnik. Wersja podstawowa idealna jest na chłodne wieczory. I choć w czasie przygotowywania tej nalewki przez okno wleciała do mnie biedronka (wykorzystałam ją jako modelkę- jest na ostatnim zdjęciu), to zima wraca do nas Moi Drodzy. Rozgrzewajmy się więc! :)
Krupnik z masełkiem czy czekoladą jest idealny deserową porą. Jeśli ktoś nie lubi słodkich nalewek czy likierów radzę pozostać przy wersji podstawowej. Wszystkim miłośnikom ajerkoniaczku czy wiśniówki szczerze polecam wszystkie kombinacje!
SKŁADNIKI: (na 200 g wódki)
* pół szklanki miodu
* pół szklanki wody
* ćwierć laski wanilii
* kawałek kory cynamonu
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 5 goździków
* skórka starta z 1 cytryny (+ 1 plasterek cytryny)
*opcjonalnie- masło, gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
* W garnuszku podgrzewamy miód i wlewamy wodę. Dodajemy korę cynamonu, ziele angielskie, goździki, skórkę z cytryny, plasterek cytryny oraz ziarna wanilii wraz z całą laską. Całość mieszamy, lekko wyciskamy sos z plastra cytryny i zagotowujemy. Przygotowany syrop lekko studzimy. Pomalutku wlewamy wódkę. Całość ponownie podgrzewamy. Gotowe :)
* W wersji masełkowej na 1 kieliszek przypada niecała łyżeczka masła. Masło dodajemy do garnuszka do ciepłego krupniku. Mieszamy do połączenia się składników.
* W wersji czekoladowej- do podstawowego krupniku lub też krupniku masełkowego, na 1 kieliszek dodajemy pokruszoną 1 kostkę gorzkiej czekolady. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Udanego weekendu :)
Asia
Jarosław Laskowski
To pozdrowienia dla teściowej od rodzinki z Łukowa…:)