Książki na wakacje

Są piękne, mądre i pełne wiedzy, a przy okazji po brzegi wypełnione apetycznymi zdjęciami i przepisami. Tak w skrócie podsumowałam książki, które wakacyjnie serdecznie polecam. A jako, że sama jestem autorką książek i wiem jaki ogrom niesie za sobą napisanie książki właśnie, z całego serca gratuluję wszystkim, którzy swoje książki napisali, ugotowali i jeszcze sfotografowali! Brawo <3

NEAPOL – Bartek Kiełżun

Ten Bartek to jest Gość! Każda Jego książka od pierwszych stron wciąga Czytelników do świata pełnego opowieści, dań i smaków. Książki Bartka czyta się jak pamiętniki, a przedstawione w książce przepisy są po prostu szczere. I za to cenię tego Autora – za szczerość i uczciwość, czuć to od pierwszych stron!

Taka też jest książka „Neapol”. To książka pełna historii i wiedzy oraz cudnych przepisów.

Informacja od Wydawnictwa:

NEAPOL

Nowa książka Bartka Kieżuna „Neapol łakomym okiem” przedpremierowo najlepiej sprzedającą się książką kulinarną na empik.com!

Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni. 

„Mówią, że miłość jest ślepa. Nic nie poradzę: KOCHAM NEAPOL! 

Co więcej — uważam, że to jedno z najbardziej fascynujących miejsc na świecie! Dlatego napisałem dla was książkę, którą sam chciałbym dostać. Znajdziecie w niej adresy barów i kaplic, knajp i kościołów, sklepów i muzeów wartych odwiedzenia, a do tego kilkadziesiąt przepisów i tyleż samo historii z miasta pod wulkanem. Jedźcie i jedzcie albo gotujcie z tej książki i siadajcie do stołu, bo zgodnie z włoskim przysłowiem: a tavola non s’invecchia, czyli przy stole nikt się nie starzeje!”

Bartek Kieżun

Autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Twoim Stylu”, „Newsweeku” i „Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą magazynu „Ferment”. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Czterokrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Award. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas.

https://www.gwfoksal.pl/neapol-lakomym-okiem-przewodnik-po-miescie-i-jego-kuchni-bartek-kiezun-sku9a09b63f086de7d90d37.html

Wydawnictwo Buchmann

SŁODKIE CO NIECO – JOANNA MATYJEK

Nieswojo tak jakoś pisać o swojej książce w samych superlatywach, ale tak właśnie mam ochotę to zrobić :) Wiem ile siły i czasu kosztowało nie tylko mnie przygotowanie tego cudu. Książka jest piękna, mądra i wspaniale podzielona na okazje. I tak, czerwcowo właśnie chciałabym zaprosić Was do zakupu mojej książki :)

“Słodkie co nieco” to moja trzecia papierowa książka. Jest wyjątkowa, bo stworzona tak, aby korzystać z niej cały rok. Rok kalendarzowy podzielony jest na miesiące, okazje, pory roku, a moja książka od stycznia do grudnia podzielona jest na przeróżne okazje, które można okrasić wspaniałymi przepisami – czy to na słodkości czy oprawy wytrawne, przekąski i napoje. I tak styczeń to karnawał – miesiąc, w którym znajdziecie mnóstwo przepisów na pączki, pączusie i inne karnawałowe szaleństwa. Następnie mamy Dzień Babci i Dziadka, Walentynki, Dzień Kobiet, Wielkanoc, Majówkę, Dzień Mamy, Dzień Dziecka, Dzień Taty. Są i Wakacje, Dzień Chłopaka, Dzień Nauczyciela, Halloween. Książkę kończę Bożym Narodzeniem i propozycjami na Imieniny i Urodziny. Czy udało mi się zebrać w całość wszystkie wyjątkowe okazje, które świętujemy cały rok? Jestem pewna, że tak, ale jeśli macie swoje inne święta, dajcie znać!

https://sklep.zwierciadlo.pl/produkt/ksiazki/kuchnia-i-diety/slodkie-co-nieco

Książka to ponad 100 przepisów, przepiękne fotografie – dlatego książka nazywana jest albumem :) To ponad 350 stron propozycji świętowania przez cały rok!

Książka zostałą wydana przez Wydawnictwo Zwierciadło.

Redaktor Inicjująca – Edyta Woźnica

Przepisy i zdjęcia – Joanna Matyjek

Projekt okładki, skład i opracowanie graficzne – kris@3rdeye.pl

Redakcja: Renata Surmacz

Korekta: Dorota Śrutowska

Dyrektor produkcji: Riber Jeżewski

Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty? A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych? Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek? 

W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie.  

Joanna Matyjek proponuje zestawy potraw w którym znajdziecie coś słodkiego, wytrwanego i coś do picia. Przepisy można dowolnie łączyć i tworzyć własne menu. Propozycja autorki można traktować jako inspirację a jakie menu zagości na imprezie, którą przygotowujesz zależy od twojej kreatywności.   

Oprawa: twarda   

Wydanie I  

ISBN: 978-83-8132-426-7  

Format: 190×240 

Liczba stron: 352  

Cena detaliczna: 79,90 zł   

DIETA PLANETARNA

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Urszula Minorczyk

Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie.

Z Ulą, Współautorką książki połączyło nas wino, naturalne wino. Poznałyśmy się w Blisko Barze i miałam przyjemność osobiście pogratulować Uli mądrej książki. Kasię gościłam w moim Studiu i to zawsze były super sesje albo plany filmowe. Dziewczyny, gratuluję Wam książki! <3

W książce, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr z miłośniczką jedzenia Urszulą Minorczyk w teorii (lekkostrawnej) i praktyce (smakowitej) pokazują założenia diety planetarnej i dlaczego jest to jedzenie przyszłości. Ta książka potrafi zmotywować do działania i sprawczości, że to co pojawia się na naszym talerzu ma wpływ i na nasze zdrowie i planetę. Kasia pisze konkretnie, obrazowo i zbiera solidną dawkę wiedzy o kondycji naszej planety oraz pokazuje, co możemy realnie zrobić dalej. A Ula w łatwych do przyrządzenia i nieoczywistych przepisach przemyca tę teorię na talerz.

Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu.

Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to:

 – jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy

– ograniczenie spożycia mięsa

– dbanie o dobrostan zwierząt

– jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych

– planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia

Oprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.

https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133888/dieta-planetarna

Wydawnictwo Luna

GOTUJ ROŚLINNIE – ALICJA ROKICKA

Które pierogi są najlepsze? Polskie pierogi z niemięsem? Indyjskie samosy faszerowane ziemniakami i zielonym groszkiem? Latynoamerykańskie empanadas z czerwoną fasolą i warzywami? A może… wcale nie musisz wybierać? Kuchnia wegańska nie ma przypisanego konkretnego miejsca. To fuzja różnych smaków, przypraw i składników – kuchnia bardzo autorska, pełna ciekawych połączeń.

Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd, zainspirowana podróżami po świecie dzieli się recepturami na swoje ulubione dania. Są tu przepisy na kapustę pekińską na kilka sposobów, odczarowaną polską pizzę, ravioli z fasolą, turbocynamonowe szwedzkie bułeczki, gruzińskie chaczapuri, wun sen, czyli szklany makaron prosto z Tajlandii, kolorowe sałatki, kojące makarony i kluski, roślinny street food, ale także pożywne dania jednogarnkowe i zapiekanki. A wszystko to okraszone dozą szaleństwa i zabawy. Gotuj! roślinnie to książka dla osób kochających gotować, z zajawką na fajne pomysły. A w szczególności lubiących dobre jedzenie i chcących się nim dzielić. 

Alicja Rokicka – weganka, autorka książek kucharskich i kulinarna influencerka. Od dziesięciu lat prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce. Kocha podróże i odkrywanie nowych smaków. Obecnie mieszka nad polskim morzem i pewnie planuje kolejną wycieczkę.    

https://www.empik.com/gotuj-roslinnie-rokicka-alicja,p1446670080,ksiazka-p

Wydawnictwo Marginesy

WIELKA KSIĘGA KANAPEK

KANAPKA, CZYLI NAJWIĘKSZY WYNALAZEK LUDZKOŚCI

Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już sekret bezdyskusyjnej pyszności.

Oto najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu w kilka chwil stworzysz tę idealną. Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. 

Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo.

Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; śmiałe połączenia składników; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów na genialne kanapki i dodatki do nich. Autor stworzył też receptury na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz wszystkie możliwe komponenty kanapek. Szykujcie talerze – przed wami najlepsze kanapki w życiu!

https://www.empik.com/wielka-ksiega-kanapek-max-halley,p1471285486,ksiazka-p?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19772055296&utm_id=19772055296&utm_term=empik_ksiazka_search&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw4f6zBhBVEiwATEHFVip0f94Mc4yM4u2hwPCVA9TIck1yDqLezD6894OsbR5_cFjWF6Z6NBoCTzoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Ta książka jest po prostu PORZĄDNA! Na prawie 300 stronach Autor podaje przeróżne pomysły na wkłady do kanapek – mięsa, sosy, surówki inne. Jest i smażona kałamarnica i konfitowany tuńczyk. Jest też rozdział z sałatkami, a nawet słodkościami. To tak przygoda z kanapkami – od A do Z, do której można wracać jak do ulubionego miejsca nad Bałtykiem.

„Wielka Księga Kanapek”

Autor: Max Halley

Wydawnictwo: Buchmann

KOMPOST

Rób kompost, wzbogacaj glebę i twórz regeneratywny ogród – bez względu na to, gdzie mieszkasz! Ta książka pomoże ci wybrać sposób kompostowania, pasujący do twojego stylu życia.

Może się wydawać, że kompostowanie to trudna sztuka, że zabiera mnóstwo czasu, że kompost śmierdzi i że trzeba dysponować mnóstwem miejsca. A to nieprawda! Kate Flood, ogrodniczka i aktywistka na rzecz zrównoważonego rozwoju przekonuje, że robienie kompostu może być świetną zabawą, która – jeśli będziemy trzymać się odpowiednich zasad – wymaga minimum miejsca, czasu i wysiłku. I wcale nie śmierdzi!

Dołącz do Kate i wyrusz w szaloną podróż do świata kompostu – podążając za jej szczegółowymi wskazówkami dowiesz się, co kompostować, w czym, jak i gdzie. Poznasz rozmaite sposoby kompostowania i wzbogacania gleby, dowiesz się, jak zacząć przygodę z kompostem, jaki sprzęt jest do tego najlepszy, do czego wykorzystywać „czarne złoto”, jak radzić sobie z najbardziej typowymi problemami, oraz jak udoskonalić swoje umiejętności, jeśli jesteś bardziej doświadczonym ogrodnikiem! 

Książka zawiera kody QR – po zeskanowaniu zobaczysz krótki filmik z Instagrama Autorki, eksplorujący temat, 

o którym w danym momencie czytasz.

„A gdyby tak odpadki kuchenne nie lądowały w śmietniku, tylko zamieniały się w pełne życia pożywienie dla naszej gleby i roślin? Kate Flood w swojej książce przekonuje, że to możliwe i podpowiada, jak zrobić to dobrze. Po przeczytaniu od razu zaczęłam szukać miejsca w ogrodzie na nową pryzmę kompostową.”

JOANNA ŻYTKOWSKA – autorka poradników ogrodniczych, @poprostuposadz

„Produkuję złoto! Mogę tak mówić dzięki kompostowaniu. Podjęłam to wyzwanie na niewielkim balkonie. Resztkami z mojej kuchni zajadało się jakieś 200 dżdżownic kalifornijskich, pryzma zaczęła przyjemnie pachnieć deszczowym aromatem, sąsiedzi nie narzekali więc na zapachy, pojawił się pierwszy humus. Teraz kompostownik stoi w ogródku, dzieci radośnie obserwują, jak dżdżownice rozkosznie tyją dzięki naszym odpadkom, a ja mam „czarne złoto”, czyli luksusowy nawóz dla moich roślin. Jeśli się wciąż wahacie, to książka Kate Flood fantastycznie motywuje do rozpoczęcia przygody z kompostowaniem. Pomaga odkryć i zrozumieć, jak ważny to proces w naszej relacji z naturą. Warto sięgnąć po ten przewodnik!”

SYLWIA MAJCHER – dziennikarka i edukatorka ekologiczna, @sylwia_majcher_eko

KATE FLOOD – Czuje się najszczęśliwsza, gdy opowiada o tajnikach kompostowania, czyta o kompoście albo zanurza się w nim po łokcie. Jest kompostową nerdką, edukatorką zajmującą się zrównoważonym rozwojem, a jej misją jest objaśnianie, jak wykorzystywać odpady z gospodarstw domowych. Mieszka w małym miasteczku na wschodnim wybrzeżu Australii. Organizuje warsztaty dla gmin, grup uprawiających ogrody społecznościowe i korporacji, a także aktywnie działa w internecie. Na Instagramie i TikToku znana jest jako @compostable.kate

https://www.empik.com/po-prostu-kompost-kate-flood,p1471758098,ksiazka-p?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19772055296&utm_id=19772055296&utm_term=empik_ksiazka_search&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw4f6zBhBVEiwATEHFVmiSfugbYwkvo6cnU5guPRZKBa8nDjn72RzghTz3ycjvZVR_3vWSdBoCnzAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Wydawnictwo Buchmann

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.