Brak produktów w koszyku
Kurczak po baskijsku
Już sama nie wiem czy pyszniejszy jest sam kurczak czy ryż ze wszystkimi dodatkami, który cudnie piecze się chłonąc wino i bulion. Jedno jest pewne, kurczak po baskijsku jest daniem cudownie pysznym. Kawałki kurczaka podsmażone wstępnie na maśle, a następnie dopieczone w piekarniku z ryżem pachnącym papryką, chorizo i pomarańczami zadowoli każdego smakosza.
Kurczak po baskijsku to danie jednogarnkowe. Ryż świetnie smakuje również na zimno, sprawdziłam :)
Kurczaka po baskijsku przygotowałam dla Magazynu Moje Mieszkanie. Miałam ogromną przyjemność znaleźć się w Numerze Specjalnym „Najpiękniejsze dekoracje domu” w dziale „Kobieta z pasją”. I to prawda, Gary są moją absolutną pasją, która łączy się i ze starymi książkami kucharskimi, kryształami, nalewkami i fotografią.
Fotografie – Kasia Mach&Robert Danieluk, dziękuję!
- 1 kurczak podzielony na kawałki
- 15 dag kiełbaski chorizo
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- papryki – różne kolory
- kubek ryżu
- kubek bulionu drobiowego
- kubek białego wina
- garść czarnych oliwek
- garść świeżych ziół
- masło, papryka, sól, pieprz
- pomarańcza
- Kurczaka doprawiamy solą, pieprze, papryką. Obsmażamy chwilę na maśle, odkładamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i chorizo.
- Dodajemy paprykę, oliwki i zioła, zasypujemy wszystko ryżem, mieszamy.
- Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy. Dodajemy wino.
- Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, trzymamy kilka minut na małym ogniu.
- Ryż z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na ryżu układamy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka oraz sparzone i pokrojone kawałki pomarańczy.
- Danie zapiekamy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj komentarz