Brak produktów w koszyku
Kurczak z jabłkami i ziołami pieczony na cydrze
Kurczak z jabłkami i ziołami pieczony na cydrze.
2014-09-21 08:10:45
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
SKŁADNIKI
- Cały kurczak
- 0,5 l cydru (np 2 małe butelki Cydr Ignaców)
- Jabłko
- Pół kostki masła
- Tymianek, rozmaryn – garść świeżych ziół
- Czosnek
- Papryka słodka
- Sól
- Dodatkowo-kolorowe marchewki
- Cydr w 0,5 l butelce
- Jabłko
- Pół kostki masła
- Tymianek, rozmaryn – garść świeżych ziół
- Czosnek
- Papryka słodka
- Sól
- Dodatkowo-kolorowe marchewki
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Czosnek obieramy i siekamy. Jabłko i zioła myjemy.
- Z jabłka wycinamy dwa plastry, resztę kroimy na różne kawałki oddzielając gniazda nasienne.
- Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą oraz plastry wycięte z jabłka. Dokładamy zioła – całe gałązki.
- Butelkę z cydrem wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.
- Jeśli do pieczenia używamy przyrządu, do rury wlewamy cydr. Nadziewamy kurczaka (na rurę z cydrem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy pokrojone na kawałki jabłuszko oraz zioła.
- Cydr lub przyrząd ustawiamy na blaszce, nadziewamy kurczaka.
- Dodajemy umyte młode, kolorowe marchewki.
- Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach. Kurczak powinien pięknie się zrumienić.
- Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka cydrem, który spłynie na blachę.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
karmel-itka
i może nie jem mięsa, ale nie mogłam się powstrzymać – cudowny pomysł i prezentacja znakomita!