Kurczak z jabłkami i ziołami pieczony na cydrze

Kurczak pieczony na cydrze_kadr

Kurczak z jabłkami i ziołami pieczony na cydrze.
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
SKŁADNIKI
  1. Cały kurczak
  2. 0,5 l cydru (np 2 małe butelki Cydr Ignaców)
  3. Jabłko
  4. Pół kostki masła
  5. Tymianek, rozmaryn – garść świeżych ziół
  6. Czosnek
  7. Papryka słodka
  8. Sól
  9. Dodatkowo-kolorowe marchewki
  10. Cydr w 0,5 l butelce
  11. Jabłko
  12. Pół kostki masła
  13. Tymianek, rozmaryn – garść świeżych ziół
  14. Czosnek
  15. Papryka słodka
  16. Sól
  17. Dodatkowo-kolorowe marchewki
PRZYGOTOWANIE
  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Czosnek obieramy i siekamy. Jabłko i zioła myjemy.
  2. Z jabłka wycinamy dwa plastry, resztę kroimy na różne kawałki oddzielając gniazda nasienne.
  3. Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą oraz plastry wycięte z jabłka. Dokładamy zioła – całe gałązki.
  4. Butelkę z cydrem wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.
  5. Jeśli do pieczenia używamy przyrządu, do rury wlewamy cydr. Nadziewamy kurczaka (na rurę z cydrem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy pokrojone na kawałki jabłuszko oraz zioła.
  6. Cydr lub przyrząd ustawiamy na blaszce, nadziewamy kurczaka.
  7. Dodajemy umyte młode, kolorowe marchewki.
  8. Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach. Kurczak powinien pięknie się zrumienić.
  9. Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka cydrem, który spłynie na blachę.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Kurcza z jabłkami i ziołami

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.