Brak produktów w koszyku
Kurczak pieczony z farszem z ziemniaków i jabłek
*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy
*fot. Julita Strzałkowska
Kurczak pieczony z farszem z ziemniaków i jabłek
2017-01-31 20:53:42
SKŁADNIKI
- *Kurczak Zagrodowy cały 1 szt.
- Pieczywo tostowe 4 kromki
- Ziemniak gotowany 4 szt.
- Jabłka 2 szt.
- Masło 200 g
- Miód do smaku np. wielokwiatowy
- Jajko 1 szt.
- Cząber świeży lub suszony
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
- **Sos z brusznicy i gorczycy
- Sos z pieczenia Kurczaka Zagrodowego
- Brusznica leśna 100 g
- Cukier 50 g
- Śmietana 30% 150 ml
- Musztarda francuska
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka Zagrodowego dzień wcześniej wrzucamy do solanki (30 g soli na litr wody).
- Pieczywo tostowe kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebulą, którą smażymy na złoty kolor.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, reszta masła, cząbrem, pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, natką pietruszki.
- Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w trzech etapach.
- Najpierw przez 15 minut w temp. 220°C, następnie przez 35 minut w temp. 175°C i na koniec jeszcze w temp. 155°C około 25 minut.
- Po upieczenie kurczaka przykrywamy go folią i dajemy mu odpocząć.
- Brusznicę karmelizujemy na cukrze i łączymy z sosem z pieczenia kurczaka.
- Dodajemy śmietanę i na koniec musztardę.
- Sos podajemy do Kurczaka Zagrodowego.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Ewa Sobkowicz
Czym można zastąpić brusznicę leśną, jeśli się takiej nie posiada?