Kurczak po baskijsku

KURCZAK PO BASKIJSKUSzczerze przyznaję, że dawno nie jadłam tak dobrego dania. Nawet mój Karol przeszedł samego siebie i prosił o dokładkę pikantnego ryżu… Przepis dostałam od mojego kolegi Marcina, za co bardzo dziękuję, bo danie jest REWELACYJNE!

Kurczak był lekko podsmażony, a następnie zapiekał się w piekarniku, przełożony pomarańczami, leżąc na ryżu podlanym winem, bulionem wraz z warzywami i kiełbaską chorizo. Smak był obłędny – aksamitny ryż, który wchłonął bulion i białe wino przełamany był pikantną kiełbaską, ziołami, warzywami, słodyczą pomarańczy i idealnie upieczonymi kawałkami kurczaka.

To typowe danie "jednogarnkowe", które gorąco polecam – sama na pewno bardzo często będę wracała do tego przepisu.

SKŁADNIKI:

* 1 kurczak podzielony na kawałki lub gotowe elementy kurczaka (udka, skrzydła itp)

* 15 dag kiełbaski chorizo – pokrojonej w plasterki

* 2 posiekane ząbki czosnku

* 10 suszonych pomidorów – pokrojonych np. w paski

* 2 czerwone papryki – pokrojone na spore kawałki

* 1 duża, grubo pokrojona cebula

* kubek ryżu – ja użyłam jaśminowego, można też użyć ryżu basmati (250 ml)

* kubek bulionu drobiowego (250 ml)

* kubek białego wina (250 ml)

* garść oliwek bez pestek (użyłam czarnych)

* garść posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, oregano, rozmaryn)

* papryka w proszku, sól, pieprz

* 2 łyżki pasty pomidorowej

* pół pomarańczy – pokrojonej w całości na grube półplastry

* łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

KURCZAK PO BASKIJSKUKawałki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na maśle na złoty kolor. Obsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbaskę, posiekany czosnek, paprykę i cebulę w dość sporych kawałkach – podsmażamy ok. 10 minut – tak by wszystkie smaki przegryzły się, a warzywa "złapały" kolor. Do warzyw i kiełbaski wsypujemy ryż (nie ugotowany!). Mieszamy całość, tak by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, suszone pomidory, zioła oraz pastę pomidorową. Mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zostawiamy kilka minut na ogniu – by smaki ponownie się przegryzły.

Przekładamy warzywa z ryżem i kiełbaską do naczynia do zapiekania. Układamy na tym kawałki kurczaka, które z kolei przekładamy pomarańczą. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.

Jeśli ktoś nie ma piekarnika, może ryż z dodatkami zostawić na patelni (powinna być spora). Na ryżu należy ułożyć kurczaka z pomarańczą, całość przykryć i dusić na bardzo wolnym ok. godziny – do czasu aż ryż będzie miękki.

Smacznego, Asia

ps. Marcin, dzięki! :)

 

Komentarze do “Kurczak po baskijsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.