Brak produktów w koszyku
Kurczak w marynacie cioci Pauline


Brak mi słów, aby opisać smak tego wyjątkowego kurczaka. Piekłam go już tyle razy, że aż wstyd, że nie ma jeszcze przepisu na blogu.
Wszystko w tym przepisie jest doskonałe – dokładnie tak, jak w książce „KOJĄCO”. To nowa książka, której głównym autorem jest Ottolenghi, jednak książka powstała przy współpracy z przyjaciółmi. Ma wyjątkowy, azjatycki sznyt i powiem Wam, że dano nie trzymałam w dłoniach tak wyjątkowej, ciekawej i idealnej książki (a trzymałam lub sfotografowałam ich naprawdę wiele). Książka ma świetne przepisy, nieskomplikowane i pyszne, a fotografie są proste, dostępne, domowe i wyjątkowe. Właśnie tak jak dania – i lubię najbardziej.
Marynata do tego kurczaka powala – nigdy nie jadałam tak soczystego, pełnego smaku kurczaka. Dodatkowo, przy pieczeniu, do marynaty przedostaje się tłuszczyku. kurczaka, co sprawia, że jeśli resztki po obiedzie, wraz z marynatą schowamy do lodówki, mamy idealne smarowidło i wkład np. do kanapki :)
Spróbuję zrobić rybę z taką marynatą, bo wydaje się być to przepis wyjątkowy :)




SKŁADNIKI:
1 CAŁY KURCZAK (1,5 KG)*
MARYNATA:
5 ząbków czosnku
15 g imbiru obranego i posiekanego
50 ml jasnego sosu sojowego
110 ml soku z limonki (6-7 sztuk)
55 g cukru parowego (lub trzcinowego)
75 ml oleju arachidowego (lub słonecznikowego)
1 3/4 łyżeczki ostrego chili w proszku
30 g natki kolendry (20 g do marynaty, 10 do podania)
4 łyżeczki mielonej kolendry (jeśli to dla Was za dużo, można pominąć, ja pominęłam) :)
150 ml mleka kokoswoego
25 ml sosu rybnego
łyżeczka soli




PRZYGOTOWANIE
Jeśli mamy całego kurczaka, przecinamy go wzdłuż kręgosłupa, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Jeśli mamy ulubione kawałki kurczaka, myjemy je i wycieramy
W blenderze miksujemy wszystkie składniki marynaty (odkładamy trochę kolendry do ozdoby).
Kurczaka przekładamy do miski i zalewamy marynata. Wstawiamy go do lodówki na noc lub na cały dzień (super, jeśli będzie w lodówce min 10 -12 godzin).
Kurczaka kilka razy obracamy, aby dobrze pokrył się marynatą.
W dniu pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni.
Do naczynia przekładamy kurczaka wraz z połową marynaty. Pieczemy go 30 minut, polewamy kilak razy marynatą. Następnie polewamy kurczaka pozostałą marynatą i ponownie pieczemy – ok 30 – 40 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i zostawiamy kurczaka na ok 15 minut.
I to koniec tego cudownego przepisu. Dajcie znać jak wam smakuje :)

Dodaj komentarz