Brak produktów w koszyku
Kurczak w sosie klonowo-sojowym i sezamie
Marynata to podstawa tego dania. Słodki i gęsty syrop klonowy połączony z sosem sojowym, imbirem i sezamem nadaje charakter. Syrop klonowy podczas pieczenia karmelizuje się. Mięso jest soczyste i pyszne.
Do przygotowania tego dania użyłam kawałków (podudzia) kurczaka bez kości. W taki właśnie sposób możecie zamarynować też piersi.
Kurczaka podałam z batatami pieczonymi w sezamie.
- Kawałki kurczaka (podudzia, piersi - 3, 4 sztuki)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka imbiru
- 3 łyżki sezamu
- limonka
- kolendra
- Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą sosy, oliwę, imbir.
- Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i chowamy do lodówki na ok. godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Po tym czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przelewamy marynatę, dodajemy sezam.
- Kurczaka przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy go ok. 40-50 minut. Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia, odkrywamy folię.
- W międzyczasie, podczas pieczenia, kurczaka możemy kilka razy przewracać i polewać sosem.
- Po upieczeniu skrapiamy kurczaka sokiem z limonki, oprószamy świeżą kolendrą.
- Czas pieczenia drobiu zależy od jego wielkości i rodzaju. Piersi i skrzydełka pieczemy ok. 30 minut, kawałki większe - 50 min do godziny.
- Sprawdzajmy czy mięso jest miękkie.
Dodaj komentarz