Brak produktów w koszyku
KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWO-BALSAMICZNYM

Mięso w sosie z pomarańczy, podlane octem balsamicznym, z nutą miodu i ziół to mega ekspresowy pomysł na obiad. Piersi z kurczaka jedliśmy z ziemniakami pieczonymi w śmietanie.
Zamiast pomarańczy do tego przepisu można wykorzystac np. jabłka. Zarówno pomarańcze jak i jabłka bardzo lubią się z mięsem i ziołami.
SKŁADNIKI (na 4 soby):
* 4 kawałki kurczaka (piersi)
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
* pomarańcza
* 6 łyżek octu balsamicznego
* łyżka sezamu
* zioła: oragano, tymianek
Kurczaka, myjemy, suszymy, ewentualnie porcjujemy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Przez kilka minut podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie dolewamy miód. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do kurczaka. Z drugiej połowy pomarańczy wycinamy cząstki (filetujemy owoc, tak by nie było skórki i błonek) – dodajemy do mięsa. Całość mieszamy do połączenia smaków. Mięso podlewamy octem balsamicznym, dodajemy świeże zioła, np. oregano, posypujemy sezamem.
Wszystkie składniki trzymamy kilka minut na patelni. Kurczak połączy się z sosem, smaki przegryzą.
Mięso w sosie pomarańczowo-balsamicznym podajemy z pieczonymi ziemniakami, ozdabiamy ziołami.
Pozdrowienia, Asia
Dodaj komentarz